Vechten, vluchten of stilstaan? Wat zou jij doen?

Stel je voor: je bent samen met je beste vriend of vriendin op vakantie op een prachtig eiland. Elke dag geniet je van het heerlijke weer en het strand. Vanaf het strand heb je uitzicht op een mooie berg die ’s avonds met de zonsondergang net van goud lijkt….

Op een dag besluiten jullie dat jullie de berg willen gaan beklimmen. Er is geen duidelijke weg, maar je wilt de top bereiken. Je gaat op avontuur! Maar dan gebeurt het. Als jullie nog maar net aan de klim begonnen zijn staat hij daar: de vieze geur dringt je neusgaten binnen, zijn ogen kijken je strak aan, zijn enorm grote lichaam springt op. Een enorm wild zwijn! En niet één, er komen er nog drie achter de bosjes vandaan! Wat zou jij doen?

Oog in oog met…

Eigenlijk heb je drie opties, namelijk vechten, vluchten of bevriezen. De makkelijkste optie lijkt te zijn om te vluchten, gewoon de andere kant op rennen. Zo hoef je de confrontatie met het varken niet aan te gaan, maar zo zal je de top nooit bereiken. Je avontuur stopt.

Je kunt ook bevriezen, je blijft stil staan, doet geen stap voor of achteruit. Eigenlijk stel je de confrontatie met het varken uit en kom je niet verder in de buurt van de top.  Als je ervoor kiest om te vechten, zoek je een weg om langs hem te komen en zo alsnog verder te kunnen gaan op weg naar de top. Maar dit is niet makkelijk, want dit betekent dat je de confrontatie met het varken aan moet gaan.

“Ze vinden het belachelijk: interesse in God”

Bovenstaande situatie klinkt misschien erg onwaarschijnlijk, maar het is waargebeurd. Ik maakte het begin deze zomer mee op mijn vakantie. De situatie mag dan uniek zijn, deze keuze kom je vaker tegen in het leven. Want stel je voor: je bent benieuwd naar het christelijk geloof, je hebt al verschillende verhalen gehoord over wie God is, maar je wilt dat zelf graag meer gaan ontdekken. Je gaat op avontuur!

Maar dan gebeurt het. Het gaat niet zoals je verwacht en je komt een moeilijke uitdaging tegen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je je zoektocht net begonnen bent en dan komen je vrienden erachter. Ze snappen je niet, vinden het gek of zelfs een beetje belachelijk dat jij interesse hebt in God. Wat zou jij doen?

Vlucht je en ontken je dat je interesse hebt? Bevries je en stop je je zoektocht? Of vecht je en blijf je jezelf en blijf je zoeken? Alpha – Youth is een plek waar je rustig kan zoeken en geen vragen te gek zijn! Misschien iets voor jou?

Meer over dit onderwerp lezen?