Uitbuiting in het Oosten

Heb je ooit wel eens gehoord van iemand dat hij of zij werkzaam is al losse-draadjes-knipper? Als je deze functie wilt gaan beoefenen dan moet je ongeveer twintig uur per dag beschikbaar zijn voor je werk. Het loon bedraagt 5 eurocent. Vergeet niet dat je min of meer gedwongen wordt om op het terrein bij je fabriek te gaan wonen, wat je een deel van je loon kost. Om het dan nog maar niet te hebben over het eten.

Je vraagt je nu wellicht af waar ik heen wil met deze tekst. Het is natuurlijk geen serieuze functie, althans niet hier in ons land. Een tijdje terug al weer keek ik de documentaire China Blue op school. Deze documentaire geeft het dagelijkse leven weer van een 16-jarig Chinees meisje in een fabriek. Haar naam is Jasmine en ze zorgt er voor dat losse draadjes van broeken verwijderd worden. Kun je je voorstellen dat je dit elke dag van de week zo’n twintig uur moet doen?

Nu luidt mijn vraag aan jullie: zijn wij hier in Nederland, een rijk westers land, schuldig aan de uitbuiting van bijvoorbeeld Jamine? Mijn mening is ja én nee. Als je stelt dat wij er direct schuldig aan zijn, dan geef ik je daar ongelijk in. Wij zijn onszelf grotendeels niet bewust van het feit dat het er zo aan toegaat in deze fabrieken. Er wordt door de eigenaren dan ook van alles gedaan om de bekendmaking van de barre werkomstandigheden tegen te gaan. Toen ik deze documentaire voor het eerst zag was ik verbaasd. Maar kan ik er ook iets aan doen?

Je zou er voor kunnen kiezen om kleding te kopen die bekend staat als “eerlijk geproduceerd”. Deze kleding is vaak wel iets duurder dan gemiddeld. Zelf maak ik me bijvoorbeeld schuldig aan het kopen van leuke broeken die niet al te duur zijn. Nu kom ik gelijk bij mijn standpunt waarom ik denk dat wij er wel schuldig aan zijn. Indirect wil een groot deel van ons hun producten zo goedkoop mogelijk kopen. En laat dat net iets zijn wat alleen mogelijk is als het goedkoop wordt geproduceerd.

Wat vind jij nou eigenlijk? Zijn wij medeverantwoordelijk voor de situatie waarin Jasmine en haar collega’s in het Oosten verkeren?

 

 

 Laura van EijkAuteur: Laura van Eijk
Leeftijd: 18 jaar
Website: www.lumostyle.blogspot.com

Laura zit momenteel in het examenjaar van VWO. Daarnaast werkt ze in een drogist, blogt ze, ze doet aan dansen, is gek op fotografie en film en houdt ook erg van fashion.