Toeval is toevallig niet mijn ding

‘Ik geloof niet in toeval,’ zei een vriendin van mij heel stellig toen we een potje kaarten deden. Verrast keek ik op. Ze geloofde niet in toeval? ‘Nee,’ beargumenteerde ze, ‘ik geloof dat God alles al heeft uitgestippeld.’ Ik keek naar de kaarten die ik in mijn hand had. Dus zij geloofde dat God alle kaarten in mijn hand bepaald had?

Ik geloof wel in toeval. Iemand ineens op straat tegenkomen die je al een hele lange tijd niet meer hebt gezien? Toevallig. Je lievelingsartiest op de radio of op televisie wanneer je die zender opzet? Toevallig! Iemand tegenkomen op Tinder met wie je dezelfde passies en interesses deelt, waar je het ook nog eens heel goed mee kunt vinden? Allemaal toeval.

Op internet zijn er allemaal ingewikkelde theorieën te vinden over of toeval nou wel of niet bestaat, maar daar wil ik het niet met jullie over hebben. Ik las namelijk een stuk over een experiment wat me heel erg is bijgebleven. Een vrouw besloot de dagelijkse sleur achter zich te laten, en is na haar werk de eerste de beste trein ingestapt. Anderhalf uur zat ze in de trein, en die trein bracht haar naar Uitgeest. Ze had niets te doen in Uitgeest (ze wist eerst niet eens waar het precies lag), maar kwam er achter dat het dicht bij Heiloo was. In Heiloo woonden vrienden van haar die ze al een tijdje niet had gezien. Ze besloot bij hun op bezoek te gaan: het toeval had ze weer bij elkaar gebracht.

Ik vond het een prachtig experiment. Ik zit er zelfs over na te denken om dit ook te gaan doen. Naar Utrecht centraal, de eerste de beste trein instappen (het liefst die op spoor 13, omdat 13 mijn lucky number is) en gewoon kijken waar ik uit kom. Geld kost het me niet, ik heb toch zo’n fijne OV-chipkaart. En ik weet zeker dat ik dan een geweldige ervaring rijker ben.

Terug naar het kaartspelletje. De volgende ronde legde ik in één beurt al mijn kaarten op tafel: ik had gewonnen. Waarom? Omdat mijn kaarten ontzettend goed waren. ‘Ha,’ lachte mijn vriendin, ‘dat was gewoon toeval hoor.’

Geloof jij in toeval? Of denk je ook dat elk detail in je hele leven al bepaald is? Of zal het een combinatie van beide zijn?

 

 

sharonAuteur: Sharon van der Werf
Leeftijd: 18 jaar
Website: http://thirteenblocks.wordpress.com

Schrijven is lust en leven voor Sharon. Niet zo gek dus dat ze de opleiding journalistiek volgt! Verdere hobby’s van Sharon zijn fotograferen, dansen en uitgaan, en bij concerten staat ze het liefst vooraan met een camera in haar hand.

Geloof je dat er meer is? Ja. Maar ik weet niet wat. Ik geloof niet in een specifieke God of meerdere goden, maar ik geloof wel dat er meer is tussen hemel en aarde. Ik ben alleen nog zoekende naar wat dat precies is.