Social media en God: is dat te combineren?

Ik ben er best druk mee: social media. Ik schrik altijd weer van de schermtijd: die kan oplopen tot 5 uur. Mijn voornemen is om minder op mijn telefoon te zitten. Maar hoe doe ik dat? Staan er ook teksten in de Bijbel die me hierbij kunnen helpen?

Eindelijk even tijd voor mezelf. Na een drukke dag pak ik mijn telefoon en open ik Instagram. De eerste foto die ik zie is een selfie: wat is zij knap! Ze heeft al ontzettend veel likes en pardon? 2000 volgers?! Hm, misschien toch maar even wat meer aan mijn uiterlijk doen als ik een foto van mezelf maak. De tweede foto die ik zie is van iemand die alleen maar designer kleding draagt. Oh ja, zo’n broek wilde ik eigenlijk ook nog hebben. En wauw, die tas! In mijn ooghoek- en zie ik mijn kledingkast staan met de deur open. Misschien is het toch maar tijd om weer kleding te bestellen…

‘Al die perfecte plaatjes zijn onrealistisch’

Hierboven vertelde ik al wat social media met mij doet, maar ik ben niet de enige. Zo legt Claire Mysko, schrijfster en media-expert, uit dat social media geen negatief zelfbeeld veroorzaken, maar dit wel versterken. Al die perfecte plaatjes versterken een laag zelfbeeld en het is een onrealistische weergave van de werkelijkheid. In werkelijkheid zegt de hoeveelheid volgers niks over het aantal echte vrienden dat je hebt en je kledingmaat zegt niks over hoe mooi je gemaakt bent. I mean: je bent gemaakt, zodat jij op God lijkt! Hoe ontzettend tof is dat: het is niet eens uit te drukken in likes of volgers. Ik geloof in God en God wil graag dat wij proberen om net als Hem te leven

Perfecte plaatjes
Ik ben eens in mijn eigen Bijbel gaan bladeren naar teksten die me hier wat meer over konden vertellen en kwam dit tegen: in 2 Timotheüs 3 staat iets over hoe mensen zullen zijn wanneer Jezus bijna terugkomt. ‘De mensen zullen alleen aan zichzelf denken. Ze zullen zich- zelf geweldig vinden, en zich beter voelen dan anderen’. Oei, als ik ga nadenken zie ik mezelf hier wel in terug. Ik voel me soms wel egoïstisch als ik jaloers word op een ander: waarom heeft iedereen het leuk, behalve ik? En ik zou soms ook wel meer geld willen hebben voor bijvoorbeeld de nieuwste auto en die designer tas. Als ik op mijn feed alleen maar perfecte plaatjes tegenkom, ga ik mezelf al vergelijken: ben ik wel knap genoeg? Ben ik überhaupt wel goed genoeg?

‘God kent mij: dat stelt me gerust’

Toen Samuel naar David toe ging om hem te zalven als nieuwe koning, zei God iets tegen Samuel wat mij heeft geraakt. David had namelijk veel broers die allemaal groter en sterker waren dan David. En weet je wat God zei tegen Samuel over één van zijn broers? ‘Let niet op zijn uiterlijk. Kijk niet hoe groot hij is. Ik heb hem niet uitgekozen. Wat je van buiten ziet, is niet belangrijk. Daar kijken mensen altijd het eerst naar, maar ik let erop hoe een mens van binnen is ‘ (1 Samuel 16:7). Wij, als mensen, kijken naar het uiterlijk. Dat is het eerste wat wij zien. Maar God niet: Hij weet waar wij mee bezig zijn. Dat stelt mij heel erg gerust. Ik hoef er niet perfect uit te zien om op te vallen bij God: Hij kent mij

Niet alleen maar nadelen
Is social media dan alleen maar slecht? Nee hoor, ik denk het niet. Social media heeft minder leuke kanten, maar ook hele toffe kanten. Zo is het hartstikke leuk om te zien waar anderen mee bezig zijn en je kunt makkelijk contact houden met mensen. Daarnaast is het tof om dingen op te delen waar je mee bezig bent of om accounts te volgen die jou inspiratie geven. Ik ben benieuwd hoe jullie denken over social media. Herkennen jullie jezelf in die onzekerheid of hebben jullie misschien tips en tricks over het omgaan met social media? Laat het ons weten in een berichtje of via een dm!

Meer over dit onderwerp lezen?