Roddelen, klessebessen…

Zie háár staan, zij is zo… vul het maar in. Misschien heb je wel een vriend of een vriendin die veel roddelt over mensen, graag zichzelf boven anderen zet. En voor je het weet ben je samen aan het roddelen…

Maar stel nou dat het over je beste vriend(in) gaat. Dan is het allemaal niet meer zo leuk. En eigenlijk vind je het helemaal niet leuk dat die ene vriend(in) alle roddels tegen jou vertelt. Je praat mee zonder dat je het doorhebt, maar dit had je liever helemaal niet gedaan. Je wíl helemaal niet mee roddelen.

Nadat je vriendin dan weg is, baal je, je baalt dat je mee geroddeld hebt. Je hebt niet alleen verteld wat je van het ene meisje met dat rare haar vindt of wat je van die ene jongen bij de visboer vond. Dat je haar haar véél te pluizig vindt en die jongen, die heeft totaal niet de uitstraling die jij mooi vindt. Nee, je hebt nu ook verteld wat je niet zo leuk vindt aan je beste vriendin.
Zo meteen vertelt die vriendin toch wel alles door aan je beste vriendin. Dan gaat jullie vriendschap misschien ook wel stuk.

In de Bijbel, in het boek Spreuken staat in hoofdstuk 16 vers 28:

Mensen die roddelen, veroorzaken ruzie. Ze zorgen ervoor dat zelfs vrienden elkaar gaan haten.

Heftig he? Maar helaas vaak wel de waarheid. Door roddels gaan goede vriendschappen uit elkaar. Denk daarom na voordat je iets over iemand zegt. Het is soms lastig, maar voor je het weet zijn de vervelende woorden je mond al uit. En dan kun je het niet meer terugdraaien.

Wat we dan wel moeten doen? Dat lezen we gelukkig ook in de Bijbel. In het boek Efeziërs hoofdstuk 4 vers 29 staat:

Zeg geen slechte, negatieve dingen over mensen. Maar zeg, als het nodig is, dingen die het geloof van anderen sterker maken. Zeg iets dat mensen goeddoet.

Dit is wat we eigenlijk moeten doen. We moeten met z’n allen de ander sterker maken in het geloof. Iets zeggen dat mensen goeddoet. Dat is wel een nadenkertje voor iedereen :).