Paraskevide- katriafobie: angst voor vrijdag de 13e

Alpha Youth redactie
5 min leestijd
Bijgeloof of echt?

Paraskevidekatriafobie: angst voor vrijdag de 13e

Geloof jij in vrijdag de 13e? Loop je niet onder ladders door, ben je bang voor zwarte katten, raak je in paniek wanneer je een spiegel breekt en loopt er een rilling over je rug wanneer je een hoefijzer met de uiteinden naar onderen ziet hangen? Waarom zijn er mensen die zich op vrijdag de 13e het liefst in hun huis opsluiten met de ramen dicht? Is het bijgeloof, of is er écht iets op vrijdag de 13e?

Er zijn verschillende verklaringen voor het ongeluk dat vrijdag de 13e zou brengen. Éen hiervan komt uit de christelijke hoek. De combinatie van vrijdag en 13 zou ongeluk brengen, omdat er met het laatste avondmaal 13 mensen aan tafel zaten, en Jezus Christus op vrijdag werd gekruisigd.

Een andere theorie: vrijdag 13 oktober 1307 zouden in Frankrijk alle tempeliers op bevel van Philips de Schone zijn gearresteerd, op valse beschuldigingen.

Heksen

Een theorie uit Scandinavië schrijft het ongeluk toe aan dertien heksen, die elke vrijdagnacht samenkwamen in het gezelschap van dertien zwarte katten (hoppa, hebben we daar ook meteen een verklaring voor). Ze vierden de heksensabbat onder leiding van godin Freya, aan wie we de naam vrijdag te danken hebben.

'In vliegtuigen wordt rij 13 overgeslagen.'

Een echte fobie

De angst voor het getal dertien heet officieel triskaidekafobie. Leuke feitjes: gewoonlijk hebben hotelkamers geen kamer 13. Ook in vliegtuigen wordt rij 13 over het algemeen overgeslagen om paniek te voorkomen, en zelfs in hoge gebouwen wordt de 13e etage overgeslagen. Oh, en het woord ‘ongeluksgetal’ heeft dertien letters. Toeval, of…

Niet in alle landen brengt vrijdag de 13e ongeluk: in Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen wordt dinsdag de 13e juist als ongeluksdag gezien. Wel de dertiende, niet op vrijdag. In Italië gaat men juist op vrijdag de 17e liever het huis niet uit.

Zelf ben ik altijd een beetje sceptisch over vrijdag de 13e. Waarom zou al het ongeluk ineens op één dag bij elkaar komen? Om de mensheid eens even goed te pesten? Misschien ben ik iets te nuchter voor vrijdag de 13e, misschien heeft het er mee te maken dat het getal 13 eigenlijk mijn geluksgetal is.

Wat (bij)geloof jij?

Ontdek het bij Alpha Youth!