Wat is de overeenkomst tussen een auto, een horloge en een christen?

De Heilige Geest was het thema tijdens mijn eerste Alpha Youth weekend, iets meer dan twee jaar geleden. Door er veel over te praten, te lezen en erover te luisteren, werd voor mij steeds duidelijker wie de Heilige Geest is en hoe onmisbaar Hij is in je leven. Nog altijd heb ik vragen, maar toch is het me wel duidelijker geworden wie Hij is en hoe hij ‘in verhouding’ staat tot God.

Kijk eens naar jezelf. Ben je geïrriteerd of gestrest, dan zullen andere mensen dat ook snel genoeg aan je merken. Wanneer je juist een topdag hebt zullen anderen die vrolijkheid ook zien. Jouw binnenkant bepaalt dus wat er aan de buitenkant gebeurt. Die binnenkant kun je zien als jouw geest, als de essentie van wie je bent. Als ik naar mezelf kijk merk ik dat mijn buitenkant nogal eens een puinhoop is. Ik maak veel fouten en ben vaak niet de persoon die ik wel zou willen zijn. Hoe graag ik ook meer op Jezus zou willen lijken, het lukt me niet alleen. Mijn natuurlijke geest, mijn binnenkant dus, is stuk.

‘Het is een cadeau van God’

Maar gelukkig is er hoop: God heeft namelijk ook zo’n binnenkant. Zijn Geest is, in tegenstelling tot die van ons, wél perfect en volmaakt. Heilig dus! In het Bijbelboek Handelingen heeft Jezus ons een onwijs mooie belofte gedaan over deze Geest van God. ‘Wanneer de Heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen.’ (Handelingen 1:8) Je zou het kunnen zien als nog een cadeau van God: Hij geeft ons Zijn genade door Jezus en Zijn kracht door de Heilige Geest!

De overeenkomst is….

Dit is eigenlijk de essentie van Gods Heilige Geest. Zíjn Heilige binnenkant, die in jou komt wonen en je kan, wil en zal veranderen. Geven we de Heilige Geest namelijk de ruimte, dan kunnen we steeds meer op Jezus gaan lijken. Dus waar een auto een motor nodig heeft, en een horloge behoefte heeft aan een batterij, is voor christenen de Heilige Geest onmisbaar. Zonder sterke krachtbron van binnen komen ze alle drie niet vooruit!