‘Christenen mogen toch helemaal niks?’

‘Je kunt wel zien waar jij er een van bent zeg, je lijkt sprékend op je moeder!’ Als kind vond ik het vrij irritant dat ik dat meerdere malen per week hoorde. Ik bedoel, je moeder… Ik ben toch mezelf?

Ik wil niet ‘nét als zusjes!’ zijn, en ook niet ‘precies diezelfde blik!’ hebben, want ik ben ik. Hartstikke mezelf. Toen ik wat ouder werd, begon ik het meer te waarderen. Mijn moeder is namelijk een prachtige vrouw. Ze heeft drie kinderen gebaard en daar al heel wat mee meegemaakt in haar leven. Ze maakt zich sterk voor waar ze voor staat, is vol liefde en deelt dat ook graag uit. Ze is mooi. Ik ben er trots op, dat ik op haar lijk.

Die sticker wil ik niet
Wat ik ook helemaal niks vond als kind, waren die ‘Oh, ben jij Christen?’ opmerkingen. Ik hoefde niet zo nodig te worden vergeleken met God. Ik hield wel van Hem, en ik hoorde bij Hem, maar dat hoefde op zich niet iedereen te zien, toch? Mensen plakken zo snel een stickertje op je. ‘Christenen mogen toch helemaal niks?’, en ik dacht dat ze gelijk hadden. Dus ik wilde die sticker liever niet.

‘Ik hoefde niet zo nodig vergeleken te worden met God’

Maar ik heb iets moois ontdekt. Christenen mogen best heel veel. En volger van Jezus zijn betekent niet dat er ineens veel meer regeltjes zijn. Deze wereld heeft ook genoeg regels, regels die je op moet volgen om ‘erbij te horen’. Toen ik dat ontdekte, werd het stickertje ‘Christen’ ineens mooi. Ik begon het meer te waarderen, en wilde ook steeds meer gaan lijken op God.

Kun je het zien?
De mensen herkennen mij als kind van mijn moeder, door wie ik ben. Het is niet alleen mijn uiterlijk, mijn stem schijnt ook op die van haar te lijken en ook hoe ik op dingen reageer is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Je kunt het zien, merken: ik hoor bij haar.

‘Nog nooit zo’n mooi compliment gehad’

Hoe mooi is het als mensen aan je kunnen zien: ‘die hoort bij God!’. Niet alleen door het kruisje om mijn nek en de Bijbeltekst op mijn Instagramprofiel. Maar door wie ik ben. God is mijn Redder, mijn Helper. Zijn eigenschappen als liefde en goedheid zijn eigenschappen waar ik in wil groeien. Hoe mooi is het om te lijken op Degene die alleen maar goed is?

‘Ik kan wel merken dat jij van God bent!’ het zijn de woorden van een vriend van mij. En ik had nog nooit zo’n mooi compliment gehad.

Kun je trots zijn op wat je gelooft? Ontdek het op een Alpha cursus bij jou in de buurt!

Meer over dit onderwerp lezen?