Ongelovige Tomas

Je hebt er vast wel eens van gehoord. De uitdrukking: “Hij is een ongelovige Tomas”. Je bedoelt dan dat iemand iets niet snel gelooft en moeilijk te overtuigen is.

Vind jij het soms ook zo moeilijk? Ergens in geloven, terwijl je het helemaal niet kunt zien. God is niet tastbaar en van Jezus kennen we alleen de verhalen. Hoe kan je dan in Hem geloven of zelfs vertrouwen op Hem?

Je hebt er vast wel eens van gehoord. De uitdrukking: “Hij is een ongelovige Tomas”. Je bedoelt dan dat iemand iets niet snel gelooft en moeilijk te overtuigen is. De uitdrukking komt uit de bijbel. Jezus is net gestorven aan het kruis en begraven. Maar Hij is weer opgestaan en verschijnt aan een aantal discipelen. Deze zijn ongelooflijk blij en vertellen aan de anderen dat ze Jezus gezien hebben. Maar Tomas, ook een volgeling van Jezus, zegt dat hij pas gelooft dat Jezus leeft als hij hem echt gezien heeft. Hij zegt letterlijk: “Alleen als ik de wonden van de spijkers in zijn handen zie en met mijn vingers kan voelen, en als ik mijn hand in zijn zij kan leggen, zal ik het geloven.”

Tomas gelooft niet zomaar dat Jezus uit de dood is opgestaan. Zo gek is dat niet, want hoe vaak gebeurt dat nou?! Hij wil zien en voelen dat het echt zo is. En Jezus luistert daarnaar. Hij verschijnt opnieuw aan zijn trouwe volgelingen en zegt in het bijzonder iets tegen Tomas: “Leg je vingers hier en kijk naar mijn handen, en leg je hand in mijn zij. Wees niet langer ongelovig, maar geloof.”

Daar is het bewijs! Jezus leeft! Tomas kan er nu niet langer omheen. Jezus zegt nog meer tegen Tomas. “Omdat je me gezien hebt, geloof je. Gelukkig zijn zij die niet zien en toch geloven.” Hier zie je dat Jezus Tomas volledig doorziet. Puur omdat hij Jezus kon zien gelooft hij. Niet omdat hij een rotsvast vertrouwen of een groot geloof heeft, maar omdat er keihard bewijs geleverd wordt. Ongelovige Tomas verandert in gelovige Tomas.

“Gelukkig zijn zij die niet zien en toch geloven,” zegt Jezus. Dat ben ik dus en misschien jij ook wel. Wij, die Jezus nooit gezien hebben. We kennen wel wat verhalen over Hem, maar keihard bewijs is er nooit geleverd. Misschien noemen we het daarom ook wel ‘geloven’. Letterlijk betekent geloven namelijk: De overtuiging hebben dat iets waar is. Daarvoor hoef je het niet gezien te hebben. Je ervaart dat iets echt zo is en je gelooft dat, je vertrouwt er op.

Ik vind het niet altijd makkelijk om blind te vertrouwen op God en te geloven dat Hij er is. Ik heb vaak zat twijfels. Maar uiteindelijk zit er toch altijd iets binnen in me dat zeker weet dat God echt is. Wij hebben misschien niet het levende bewijs dat ‘ongelovige Tomas’ wel had, maar we kunnen God elke dag opnieuw op allerlei manieren zien. Een zon die opkomt, een lachend kind, de prachtige natuur, een goede vriend en ga zo maar door. Je kan het met me oneens zijn, maar ik zie God daarin. Ik wil geen ongelovige, maar een gelovige Tomas zijn. Jij ook?

Martin Brand schreef er ook al eens een geweldig mooi lied over wat je hieronder hoort.


Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.