Nienke nam de challenge aan: ‘Binnen 1 jaar lees ik de Bijbel uit!’

Nienke Burgers is 18 jaar, studeert Wiskunde aan de universiteit in Leiden en woont in Aalsmeer. Ze probeert elke dag onderweg naar de uni een stukje uit de Bijbel te lezen: “Het is mijn momentje met God, ik kom dan dichter bij Hem.” Ze vertelt dat ze dat echt heeft moeten leren: “Sommige Bijbelgedeelten vind ik gewoon saai!”

Nienkes zoektocht naar God begon op haar veertiende. “Ik ben gelovig opgevoed maar kwam op een punt dat ik er zelf over ging nadenken: is dit wat mij is aangeleerd allemaal echt waar? Met die vraag kwam ik naar Alpha – Youth. Dat was een goede plek voor mij, ik mocht daar al mijn vragen stellen.”

Met plezier naar de kerk
Daarna heeft ze nog een keer een Alpha – Youth gevolgd in Baptistengemeente De Meerkerk; de kerk waar haar ouders naartoe gaan. “Daarin heb ik echt Gods hand ervaren. Mijn vragen werden beantwoord en het was er heel gezellig. Ik kreeg vrienden in De Meerkerk en heb er mijn vriend Sam ontmoet. Ik ga met veel plezier naar de kerk.”

Binnen één jaar de Bijbel lezen
Naast de Alpha – Youth ging Nienke op een andere manier actief met het geloof aan de slag. “Mijn vriendin Evianne stelde voor om de Bijbel in een jaar uit te gaan lezen. Ik vond dat wel een goed idee. Ik geloof, dus moet ik ook weten wat er in de Bijbel staat, bedacht ik. Mijn vriend haakte ook aan.” Samen maken ze de afspraak dat ze elke dag de Bijbel gaan lezen aan de hand van een rooster. Nienke: “De eerste twee weken gingen goed, daarna werd het lastig. Sommige stukken in de Bijbel vond ik gewoon saai. Het helpt dan dat je het samen doet. Als iemand achterop schema raakt, gaan de anderen aan je hoofd zeuren: Kom op, lezen!”

Werkweek Griekenland
Nienke vertelt dat ze door de Bijbel te lezen mooie gesprekken krijgt met mensen om haar heen. “Op een gegeven moment liep ik een stuk achter op het rooster en ging ik met mijn klas op werkweek naar Griekenland. Ik had me voorgenomen om in het vliegtuig mijn achterstand in te halen. Dat deed ik en toen kwam er een leraar voorbij. Hij zag dat en begon er vragen over te stellen. We hebben toen een heel mooi gesprek gehad.”

Mooie Bijbelteksten
Het jaar Bijbellezen is inmiddels voorbij en het is Nienke, Sam en Evianne gelukt om de Bijbel uit te lezen. “Pas achteraf zag ik hoe waardevol dat jaar was. Ik ben in dat jaar dichter naar Hem toegegroeid en het lezen van de Bijbel geeft me veel rust Ik probeer dat weer elke dag te doen. Het grappige is dat ik ook heb ontdekt dat juist sommige saaie stukken betekenis hebben en daardoor juist mooi zijn.”

Geloven doe je samen
Geloven doe je zelf, maar je hebt er ook andere mensen voor nodig. Nienke vertelt: “Het is heel belangrijk om vrienden te hebben waarmee je het over je geloof en twijfels kunt hebben. Die ook voor je bidden als dat nodig is. Dat kan zoveel kracht geven! Geloven doe je alleen maar ook samen!”

Deze foto maakten we samen aan het einde van het jaar: het is ons gelukt!

Bijbelleestips van Nienke:

  • Zorg dat je het samen met iemand anders doet.
  • Gebruik een bijbelrooster.
  • Print het roostertje uit en streep door wat je hebt gelezen. Dat voelt lekker en je ziet dat je vooruitgang boekt.
  • Vraag God om hulp. Soms is het best lastig om vol te houden.
  • Voel je niet schuldig als je het een dagje vergeet.
  • Probeer het wel zo snel mogelijk in te halen, anders stapelen de hoofdstukken zich op.
  • Zoek uit welke tijd je het prettigst vindt om te lezen.
  • Installeer de Bijbel op je telefoon. Zo heb je ‘m altijd bij je en kun je ook tussendoor even Bijbellezen.

Op zoek naar een Bijbelleesrooster? Kijk op bijbeljaar.nl

Meer over dit onderwerp lezen?