Wat maakt muziek voor God zo speciaal?

Ik houd van muziek. Ik luister het graag als ik onderweg ben, huiswerk moet maken of als ik gewoon alleen op mijn kamer zit. Op een dag vroeg ik me af: Wat is nou het verschil tussen normale muziek en muziek voor God?

Ik loop mijn vader werkkamer binnen, links van de ingang staat de kast dan. De kast gevuld met muzikale rijkdommen. Cd’s en platen van A tot Z. Waar Bach naast Miles Davis staat en op de onderste plank The Beatles, The Smiths en Amy Winehouse te vinden zijn. De kast heeft nog veel meer te bieden, maar niet alles. Beatles muziek is prachtig, maar muziek voor God gaat voor mij nog een stapje verder…het geeft me diepe vervulling. Wat bedoel ik daarmee? Nou, het geeft me een ongekende blijdschap of kracht wanneer ik me emotioneel of mentaal gezien zwak voel.

Muziekfreak
Ik ben een behoorlijke muziekfreak. Voorheen was ik een beetje ‘the weird kid’ geweest, aangezien ik op 12-jarige leeftijd naar jaren tachtig bands luisterde zoals New Orderen The Cure. Op latere leeftijd moest ik aan mijn vriendinnen op school uitleggen wie The Beatles waren, toen ik een shirt droeg met een afbeelding van Paul McCartney erop.

‘Als ik achter de piano zit en zing voor God lijkt alles op zijn plek te vallen’

Muziek is een groot deel van mijn leven, maar toch komen er soms vragen bij me naar boven zoals: Wat onderscheidt christelijke muziek van normale muziek en wat voegt het toe? Soms heb ik het gevoel dat Gods geest mij iets probeert te zeggen. Op zulke momenten voelt het dan niet als slechts een diepe boodschap die met een liedje wordt overgebracht, maar als God die mij persoonlijk aanspreekt met een bepaalde tekst of melodie.

Gitaarsolo
Van een leuk liedje ken ik de gitaarsolo helemaal uit mijn hoofd, maar als ik achter de piano zit en zing voor God, lijkt alles op z’n plek te vallen. Blijdschap en een vrede overheersen mij dan. Muziek is immers een geschenk van God, wanneer we het gebruiken om dichterbij Hem te zijn is het meer dan slechts een paar noten of akkoorden.

Op zoek naar leuke christelijke muziek? Volg ons op spotify!

Meer over dit onderwerp lezen?