Mogen christenen alcohol drinken?

Afgelopen Koningsdag heb ik me er weer flink over lopen verbazen; het aantal mensen dat midden op de dag stomdronken door de stad loopt. Zelf heb ik totaal niet de behoefte om veel te drinken, maar een wijntje op z’n tijd? Daar kan ik wel van genieten. Toch blijft de vraag bij me hangen. Mogen christenen alcohol drinken?

Ik ga jullie niet vertellen dat het niet mag, ik vind dat iedereen dat voor zichzelf moet bepalen. Wel zal ik proberen om te kijken wat er in de Bijbel staat.

Laten we beginnen met Efeziërs 5:18. Daar staat het volgende: ‘Bedrink u niet, want dat leidt tot uitspattingen, maar laat de Geest u vervullen’. Je niet bedrinken… oftewel, niet dronken worden. Dronken worden, dat leidt tot uitspattingen. En daar kan je (als je zelf wel eens dronken bent geweest) je vast in vinden. Als je alleen al licht aangeschoten bent, dan ben je ineens een stuk vrijer in alles wat je doet. Dan zijn regels ineens ook een stuk soepeler. De film ’the hangover’ is een extreem voorbeeld over wat er kan gebeuren als je dronken bent. De acteurs in de film zijn compleet vergeten wat ze die nacht gedaan hebben, en dat blijkt nogal problematisch…

Dan Spreuken 23:31-33: ‘Laat je niet verleiden door de glans van wijn, wanneer hij fonkelt in de beker. Hij glijdt zo makkelijk over de tong, 32 maar later bijt hij als een slang, spuit hij gif als een adder. 33 Dan zie je vreemde dingen en begin je wartaal uit te slaan.’ Ook hier lijkt het vooral weer te gaan over dronkenschap. Want wartaal uitslaan, dat is ook iets wat een dronkeman doet.

Als laatste de tekst die ik zelf erg duidelijk vind. 1 Korintiërs 6:12-13. Hier staat: ‘U zegt: ‘Alles is mij toegestaan.’ Maar niet alles is goed voor u. Zeker, alles is mij toegestaan, maar ik mag me door niets laten beheersen. 13 U zegt: ‘Het voedsel is er voor de buik en de buik is er voor het voedsel, en God zal aan beide een einde maken.’ Maar bedenk dat het lichaam er niet is om ontucht mee te plegen: het is er voor de Heer en de Heer is er voor het lichaam.’ 

Uiteindelijk denk ik dat God het beste met ons voor heeft, ook als het op alcohol aankomt. Hij verbiedt het ons volgens mij niet, maar laat wel duidelijk merken dat je er voorzichtig mee om moet gaan, dat het niet ok is om dronken te zijn. Het gaat er dan ook vooral om waarom je alcohol drinkt. Een lekker biertje of wijntje op zijn tijd? Daar kunnen veel mensen van genieten. Een hele avond bier drinken om je drukke week te vergeten? Of een fles wodka pakken omdat je vriend of vriendin het heeft uitgemaakt? Waarschijnlijk niet zo’n goed idee…

Wat denk jij? Is het drinken van alcohol ok? En dronken zijn?

 

 

Marit SmitAuteur: Marit Smit (webredacteur YA)
Leeftijd: 24 jaar
Hobby’s: Lezen, zingen, surfen op internet, winkelen, naar de dierentuin of de Efteling, volleybal.
Geloof je dat er meer is? Jazeker! Ik geloof in een God van liefde, een God die ontzettend veel om ons geeft.