Moet ik dit wel op social media posten?

Tijden veranderen, waar ik vroeger vooral op MSN zat, gebruikt mijn zusje nu Whatsapp, Instagram en Snapchat. We zijn steeds met elkaar in contact en delen bijna alles met elkaar. Maar moet je sommige dingen wel op social media posten?

Online kan alles. Er zijn geen regels, en als je iets naars zegt, dan is er niemand die je daarvoor in elkaar slaat of straf geeft. En juist omdat er geen regels zijn, ben ik nog wel eens de mist ingegaan. Dan poste ik iets wat ik eigenlijk niet had willen zeggen, of waar ik me later voor schaamde.  Ik neem dus voor mijn volgende Facebook update, Vine video, of Snapchat eens 30 seconden om over de volgende ‘regels’ na te denken.

Wat zegt deze post over mij?
Als ik een gemene opmerking maak, wat zegt dat over mij? Wil ik dat iedereen dat kan lezen? Of als ik een sexy foto plaats, wat zegt dan dan over mij?

Ben ik aan het opscheppen?
Je hebt een verschil tussen ergens enthousiast over zijn en ergens over opscheppen. Opscheppen is niet cool. Ergens enthousiast over zijn natuurlijk wel!

Is dit een moment om te beschermen?
Als je kleine broertje of zusje tegen je aan kruipt om je te knuffelen, dan is dat natuurlijk super lief! Maar misschien niet het beste om te delen op social media. Waarom niet? Omdat het een moment van jullie tweeën is. Of stel dat je met een vriendin aan het praten bent en zij iets super grappigs zegt… Moet je dat dan direct op Twitter plaatsen? Misschien juist wel niet, want misschien is het leuker om dit privé te houden en om dat grappige gesprek verder te voeren.

Is het aardig?
Misschien wel het belangrijkst. Zijn je updates en reacties aardig? Het is makkelijk om online nare opmerkingen over iemand anders te schrijven, maar zou je dat ook in het echt tegen iemand zeggen?

Wat post jij allemaal op social media?

Meer over dit onderwerp lezen?