‘Mijn beschamende foto werd een online hit’

Stel je voor, je hebt een leuk feestje en daar verkleed je je voor. Natuurlijk worden er foto’s van gemaakt, en die zet je op Facebook. Maar dan word je op een ochtend wakker met een bericht van een vriend; je foto wordt over het hele internet verspreid… Het overkwam Caitlin.

“Je bent beroemd op internet!”, las Caitlin op haar Facebook account. Een foto van haar, verkleed als Lara Croft, stond op een bekende website. “Eerst vond ik het wel grappig”, zegt Caitlin, “totdat ik de reacties las die onder de foto stonden”. Mensen zeiden de meest nare dingen over de foto. Caitlin zou maar zelfmoord moeten plegen, zodat mensen niet meer naar haar hoeven te kijken. Ze zou zich moeten schamen dat ze überhaupt nog naar buiten kwam. Ze was eigenlijk gewoon verspilling van ruimte…

En dat was het moment dat het Caitlin wel degelijk raakte. Het leek alsof de hele wereld op de foto reageerde. Maar ze liet het er niet bij zitten!

Al snel begon Caitlin berichten te sturen naar de vrouwen die reacties plaatsten, want ja, het waren vooral vrouwen. Ze gaf aan dat het ontzettend kwetsend was en vroeg of ze de foto, en hun reacties, wilden verwijderen. Veel van de vrouwen schrokken van haar bericht, had ze dat dan allemaal kunnen lezen? Vervolgens schreef Caitlin een blog over haar ervaringen. En nu horen mensen over de hele wereld voor eens en altijd hoe vreselijk het is om de ‘meme van de dag’ te zijn. Je kent de sites wel, waar je elke dag de gekste foto’s van andere mensen kunt zien. Je kijkt er naar, lacht erom en zet er een flauwe reactie bij.

Maar heb je je ooit wel eens beseft dat al die mensen gewoon mee kunnen lezen? Dat ze al die gemene opmerkingen kunnen zien? En heb je er wel eens over nagedacht wat dat met iemand doet? Caitlin besloot zelf om er niet meer aan mee te doen. Ze weet hoe het voelt. En jij? Ga jij nog naar dit soort foto’s kijken? Er om lachen? Of kies je ervoor om mensen niet belachelijk te maken?

Meer lezen over Caitlin? Je leest haar blog hier.