#metoo? #jijbentontbetaalbaar!

Ik kan me nog goed herinneren dat iemand me voor de eerste keer mooi noemde. Althans, de eerste keer dat ik het doorhad en het niet mijn vriend of mijn ouders waren. Ik was een jaar of zestien, heerlijk in de puberteit en onzeker over alles wat los en vast zat. ‘Maar jij bent ook knap’, zei hij. Ik zweeg, met rode wangen en dacht: ‘Huh? Weet je het zeker?’

Na die gebeurtenis begon ik steeds vaker op die manier naar mezelf te kijken. Ik kwam langzaam maar zeker uit die onzekere zestien jaar fase en vond mezelf mooi van binnen én van buiten. Meestal dan.

Littekens
Toch zit dat voor sommige mensen anders. Mensen met littekens, zichtbaar en niet zichtbaar. De verhalen rondom #metoo blijven binnenstromen. Er zijn zoveel mensen die keer op keer hebben moeten horen dat ze niks waard zijn, die aangerand of verkracht zijn of bij wie op een andere manier niet naar hun ‘nee’ geluisterd is. Dat soort gebeurtenissen tekenen je, achtervolgen je en maken dat het lastig is om nog te zeggen: ‘ik ben mooi’.

Uitleg #metoo
Begin november werd een bekende Amerikaanse filmproducent beschuldigd door meerdere actrices van seksuele intimidatie. Dat zorgde vervolgens voor een golf van reacties op social media. Wereldwijd deelden slachtoffers hun ervaringen met verkrachting, aanranding of ander seksueel ongewenst gedrag met de hashtag #metoo.

‘Als er over jouw grens wordt heengegaan, breekt het Gods hart’

Toch is God en Zijn boodschap in de Bijbel in de gevallen van #metoo sterker dan ooit. God heeft je gemaakt, Hij vindt je mooi, maar voor Hem ben je ook onbetaalbaar. Er is niets meer kostbaar in Zijn ogen dan jij en Hij wil dat er voorzichtig met je omgegaan wordt. God zal altijd voor je vechten en als er over jouw grens heen is gegaan breekt dat Zijn hart.

Jij bent knap!
God kijkt op een andere manier naar jou dan jij naar jezelf. En Hij ziet zóveel meer. Ik had de bevestiging van die betreffende jongen niet nodig gehad God heeft mij vanaf het begin af aan al knap genoemd. En God zal er alles aan doen om te proberen jouw wonden te helen, jouw littekens te bedekken met liefde. En Hij neemt daarvoor de tijd. Net zolang totdat jij weer in de spiegel kunt kijken en kunt zeggen: ‘God heeft mij mooi gemaakt en ik ben onbetaalbaar ’, zoals dat hieronder zo mooi verwoord wordt in een liedje van For King and Country.

I see you dressed in white, every wrong made right
I see a rose in bloom at the sight of you
Irreplaceable, unmistakeable, incomparable, darling, it’s beautiful
I see it all in you
Oh, so priceless

Priceless – For King and Country

Is er over jouw grens heengegaan en weet je niet wat je moet doen? Praat erover met anderen!
Wil je meer weten over deze liefdevolle God? Iedereen is welkom op Alpha – Youth!

Meer over dit onderwerp lezen?