Mag ik twijfelen aan God?

Mag ik twijfelen aan God? Mag ik er soms even helemaal niets van snappen?

Het is zo’n zondag waarop je merkt dat het de avond ervoor misschien tóch iets te laat is geworden. Een dag waarop gelukkig even niets hoeft en alles kan. Het regent buiten en ik vul de dag met thee, muziek en gedachtenspinsels.

Ik denk terug aan vrijdagavond, toen ik DWDD University keek en een college van Robert Dijkgraaf over zwarte gaten volgde. Beter gezegd: probéérde te volgen. Ik vond het interessant, maar kreeg er tegelijkertijd hoofdpijn van. Hoe zit het nou precies?

Vanuit een christelijk perspectief is het antwoord simpel. God schiep de wereld, hij gaf ons Zijn Zoon en daardoor zijn wij gered. Zo is het ons vroeger aangeleerd, toen we op de basisschool zaten of naar de kindernevendienst gingen.

Maar Gods liefde is zó veel omvangrijker dan wij ons ooit kunnen beseffen. Elke manier waarop wij God proberen te beschrijven, te bevatten en te kennen, doet hem zo tekort. Kijk alleen al naar de bizarre sterrenhemel op een heldere avond! Dat alles, en nog oneindig veel meer, heeft Hij geschapen.

Moe lig ik ’s avonds in bed. In een donkere kamer luister ik met mijn koptelefoon op naar muziek. Heel bewust neem ik de tekst in me op.

‘Farther along we’ll know all about it
Farther along we’ll understand why
Cheer up my brothers, live in the sunshine
We’ll understand this, all by and by.’
(Josh Garrels – Farther Along)

Het lijkt misschien een cliché. ‘We zullen het allemaal nooit begrijpen. Dus laten we het dan maar accepteren zoals het is. Neem maar gewoon aan dat het waar is.’

We zijn vaak geneigd om zo maar aan te nemen wat ons van jongs af aan geleerd is. Ik denk dat het beter is om ons dingen af te blijven vragen, in plaats klakkeloos over te nemen wat ons is aangeleerd. Om te voorkomen dat we Gods aanwezigheid en liefde als vanzelfsprekend gaan zien.

Wie schiep God? Waarom staat een liefdevolle Vader zoveel lijden toe? Waarom is het heelal zo groot als wij de enige levende wezens zijn? Hoe kan het stemmetje in mijn hoofd een stemmetje zijn? Filosofeer, praat en leer. Van jezelf, van elkaar, van de Bijbel. Mag ik dus twijfelen aan God? Mag ik er soms even helemaal niets van snappen? Zonder twijfel zou mijn antwoord zijn: ja! Als we maar regelmatig beseffen dat God groot is, en wij klein zijn.