De liefde van Jezus verdienen? Dat kan helemaal niet!

Theoretisch gezien is christen zijn heel makkelijk: Jezus heeft al het werk namelijk al gedaan. Jezus is de held die ons bevrijdt, dus wij vertrouwen hem en volgen hem. Simpel. Nou, nee dus. Ik maak het zelf soms behoorlijk moeilijk…

Ik wil namelijk zelf graag de held zijn! Dan vertel ik mezelf dingen als: “Als ik dit vak afsluit met een acht, dan word ik echt gelukkig!” Als ik vervolgens het vak dan ook echt haal met een acht, ben ik anderhalf uur lang uiteraard heel blij. Maar daarna denk ik: ‘Is dit het nu?’

Datzelfde had ik met mijn eindexamen. “Als ik slaag, begint er een heel nieuw leven voor me, word ik ontzettend gelukkig en ben ik helemaal tevreden met mezelf.” Om eerlijk te zijn, ik was gigantisch blij met het bericht dat ik was geslaagd. Maar na een paar maanden was dat ook wel weer weg en voelde ik me niet echt gelukkiger dan eerst.

”Als ik slaag voor mijn examen: dan ben ik pas écht gelukkig!”

Zo gaat het eigenlijk al mijn hele leven. Ik denk dat een betere versie van mezelf me gelukkig gaat maken, maar elke keer als ik die vernieuwde versie van mezelf bereik, voelt het helemaal niet alsof ik gelukkiger ben. Ik speel dus zelf de held in mijn verhaal en ik red mezelf elke keer weer. Maar het is eigenlijk nooit goed genoeg.

De dure vaas kapot laten vallen
Jezus pakt het totaal anders aan. Hij zegt: “Het maakt me niet uit welke versie van jezelf je bent, ik houd van je en ik wil je held zijn.” Dat vind ik fantastisch. Soms heb ik zo’n besef moment dat Jezus écht van me houdt en dan kan ik wel janken van blijdschap. Maar tegelijkertijd weet ik echt niet zo heel goed hoe ik met deze liefde om moet gaan. Het is een beetje ongemakkelijk. Het is alsof mijn oudtante net heeft gezien dat ik haar dure vaas kapot heb laten vallen en me vervolgens een gigantisch cadeau geeft. Ik weet absoluut niet hoe ik op deze situatie moet reageren.

Ondanks dat ik weet dat Jezus alles heeft gedaan, wil ik zelf graag nog van alles toevoegen. Ik overtuig mezelf er vaak van dat God meer van me houdt als ik elke zondag naar de kerk ga en me houd aan mijn Bijbel leesschema. Ik vertrouw dan helemaal niet op Jezus, ik probeer op alle mogelijke manieren – die ik nota bene zelf heb bedacht – Gods liefde te verdienen.

”Ik overtuig mezelf vaak dat God meer van me houdt als ik elke zondag naar de kerk ga”

Een rivier worden
Maar dat is onzin. Jezus zegt nergens: “Doe je best en verdien mijn liefde.” Jezus zegt: “Je krijgt mijn liefde omdat ik van je houd zoals je bent. Jij mag, bij wijze van spreken, worden als een stromende rivier. Je mag liefde ontvangen en die mag je door laten stromen naar mensen die het net als jij niet verdienen.” Dat is mijn rol in het heldenverhaal van Jezus. Het kan helemaal geen kwaad om elke zondag naar de kerk te gaan en als ik me aan een Bijbel leesschema houd. Dat kan alleen maar goede dingen voortbrengen. Maar dit maakt niet dat Jezus meer van me houdt. Mijn rol in het heldenverhaal is niet de liefde van Jezus verdienen, maar de liefde van Jezus doorgeven.

Wil jij meer ontdekken over die liefde die niet te verdienen is? Of zoek jij een plek om te leren hoe deze liefde door kan geven? Geef je op bij een Alpha bij jouw in buurt!

Meer over dit onderwerp lezen?