Liefde is de oplossing

Waar is de liefde in deze wereld vol haat?

‘Niemand wordt geboren met haat voor iemand met een andere huidskleur, achtergrond of religie, maar mensen leren om te haten. Als ze kunnen leren haten, kan hun ook worden geleerd om lief te hebben, want liefde komt natuurlijker naar het menselijke hart dan haat’ – Nelson Mandela.

Na een lange en vermoeiende treinrit kwam ik op een soort kamp terecht. Eerst werd mijn haar eraf geschoren en daarna kreeg ik net als alle andere mensen een wit met blauw gestreepte outfit aan, met op mijn borst een grote gele Jodenster. Boven die ster stond het nummer 12745. Toen ik mijn outfit had aangetrokken werd ik naar één van de barakken gebracht. Het bleek mijn slaapplek te zijn die ik moest delen met honderden andere Joden. Toch leek het meer op een zwijnenstal. Een Joodse man naast me zakte door zijn benen en viel neer op de grond. Toen ik hem wilde helpen kwam er een Duitser naar me toe en gaf me een klap in mijn gezicht. ‘’Laat die vuile Jood maar liggen!’’ schreeuwde hij.

‘Wanneer ik wanhoop, herinner ik mezelf aan het feit dat waarheid en liefde altijd hebben gewonnen, in heel de geschiedenis. ’ – Mahatma Gandhi.

Gelukkig stond er een heerlijke vakantie op de planning. Even weg van alle verplichtingen om tot rust te komen met mijn familie. Mijn kinderen hadden er super veel zin in, maar ze vonden het ook erg spannend. Het was namelijk hun eerste keer dat ze gingen vliegen! Na een paar weken vol smart te hebben gewacht was het moment aangebroken: we mochten eindelijk boarden. Toen we allemaal ons plekje in het vliegtuig hadden gevonden hoorde ik een zenuwachtig stemmetje naast mij dat vroeg: ‘’Hé pap, welk vluchtnummer heeft dit vliegtuig eigenlijk?’’ Ik keek haar aan met een glimlach en antwoordde: ‘’MH17, schat.’’

‘Duisternis kan geen duisternis verdrijven; alleen licht kan dat. Haat kan geen haat oplossen; alleen liefde kan dat.’ – Martin Luther King.

Voor het eerst zag ik mijn zoontje stralen; zijn blik was goud waard. Elke minuut keek ik naast me om een glimp van zijn geluk op te vangen. Ik was erg dankbaar dat ik hem mee kon nemen naar een voetbalstadion, want voetbal was voor hem het enige medicijn tegen de pijn van zijn ongeneeslijke ziekte leukemie. ‘’Papa, hoe heet het team met de blauwe shirts?’’ vroeg een zacht stemmetje naast me, waarop ik antwoordde: ‘’Dat is het Franse nationale elftal, lieverd.’’ Alles verliep perfect, totdat we een oorverdovende explosie hoorden. Niet veel later werden we weer getroffen door een orkaan aan geluid. Er ontstond een grote chaos. ‘’Ik ga nooit meer naar een voetbalstadion! Ik wil naar mama!’’ schreeuwde mijn zoontje. Ik gaf hem een kus, en antwoordde met een rustgevende blik: ‘’Mama is in het theater Bataclan. Vanavond zien we haar weer.’’

‘Haat brengt ruzie voort, liefde dekt alle fouten toe.’ – Jezus.

Haat zorgt alleen voor meer haat, liefde is altijd de oplossing.