Leren om met elkaar te praten

Mijn telefoon is bijna vergroeid met mijn hand, net zoals mijn laptop en tablet. Contact onderhouden? Dat doe ik wel met Facebook. Maar ondertussen praat ik steeds  minder met mensen in het gewone, dagelijkse leven. Tijd dus om dat weer te leren!

In een Amerikaans onderzoek kwam naar voren dat 39% van de Amerikanen meer online met mensen praat dan gewoon, in het echte leven. Ik vrees dat ik daar zelf ook aardig dicht in de buurt kom. En als er dan mensen om me heen zijn, dan ben ik vaak nog bezig met een beeldscherm. Mijn telefoon is altijd in de buurt, en tijdens een gesprek met iemand, check ik toch vaak even mijn Facebook.

Waar ik ook kijk, ik zie heel veel mensen hetzelfde doen. Twee vriendinnen die naast elkaar op hun telefoon zitten, of een stel in een restaurant die beiden hun mail checken. Zo ongezellig! En dus probeer ik weer te praten, echt te praten. Waar ik dan op let? Nou, de volgende punten:

Beeldschermen weg

Mijn telefoon blijft in m’n tas, m’n laptop is dicht en mijn tablet laat ik in mijn slaapkamer liggen. Ze leiden me af van wat echt belangrijk is; de persoon met wie ik praat!

Vragen stellen die ik ook graag zou willen beantwoorden

Probeer originele, open vragen te stellen. Vragen die je niet elke dag met hetzelfde antwoord kan beantwoorden. Zeg bijvoorbeeld niet ‘hoe was je dag?’, maar ‘wat was het leukste moment van je dag?’. Probeer vragen te stellen over de interesses van de ander, en vraag door! Je merkt vanzelf of iemand het een leuk onderwerp vindt om over te praten.

friends quote

Samenvatten

Laat merken dat je luistert door te reageren op wat de ander zegt. ‘O ja, dat snap ik heel goed’, ‘dat vind ik ook leuk!’, of iets in die trant. Wat je ook kan doen is samenvatten wat de ander heeft gezegd. ‘Dus als ik het goed begrijp, bedoel je…’ Je laat niet alleen merken dat je luistert, maar ook dat het je interesseert.

Vertel…

Een gesprek komt van twee kanten. Dus als jij een leuk verhaal hebt over het onderwerp, vertel het dan! Wees open over jezelf en de ander zal dit ook zijn. Maar, let wel op dat je niet alleen maar over jezelf gaat praten.

Wat vinden jullie belangrijk in een gesprek?

 

 

 

Marit SmitAuteur: Marit Smit (webredacteur YA)
Leeftijd: 24 jaar
Hobby’s: Lezen, zingen, surfen op internet, winkelen, naar de dierentuin of de Efteling, volleybal.
Geloof je dat er meer is? Jazeker! Ik geloof in een God van liefde, een God die ontzettend veel om ons geeft.