Kerst is niet mis

Ik liep in de Intratuin, dé winkel om te verdrinken in kerstspullen, toen ik door de kerstbomen heen de kerststal niet meer kon zien. En ik begon me af te vragen: waarom slepen we een dennenboom naar binnen, hangen er lampjes en ballen in? Waarom is er een kerstdiner? Waar komt de kerstman vandaan?

Als ik op Google intyp: “waarom kopen we met kerst een kerstboom”, Vind ik vooral waar ik voor de scherpste prijs mijn naaldboom kan kopen. Maar als ik verder zoek, brengt Google mij ver terug in de tijd, naar de tijd dat onze voorouders, de Germanen, in berenvellen achter hun kerstdiner aanrenden. Rond de kortste dag van het jaar (21 december) vierden ze het midwinterfeest. Ze vierden dat het kwaad werd verjaagd en het licht kwam. De groene boom die de Germanen in hun huis of tuin haalden stond symbool voor een nieuw seizoen.

Honderden jaren later heen werden er kaarsen toegevoegd aan de boom, als teken van licht, en kerstballen als teken van vruchtbaarheid. Omdat de boom niets met kerst te maken heeft, deed de Katholieke kerk haar best de boom uit huis te houden. Dat lukte niet, en steeds meer werd de kerstboom gezien als een symbool van de geboorte van Jezus. Steeds meer kerken haalden er één naar binnen. Nu zijn ze niet meer weg te denken uit zo’n beetje elk gebouw waar je komt.

Coca-Cola Kerstman 
Ik zoek verder, op zoek naar nog meer verhalen achter kersttradities. Denk bijvoorbeeld aan de kerstman, waar komt die vandaan? Ik heb weleens horen vertellen dat Coca-Cola die heeft verzonnen, maar dat blijkt niet zo te zijn. De in Amerika mega populaire grote goedzak heeft zelfs Nederlandse roots. Het is een combinatie van de Nederlandse Sinterklaas en de Britse Father Christmas en kwam met de Nederlandse en Britse migranten mee naar Amerika, en grappig genoeg nu weer terug naar Europa.

‘Wat me opvalt is dat veel dingen die heel normaal zijn geworden, niets met kerst te maken hebben’

Hoe langer ik zoek, hoe meer kerstdingen ik tegenkom. Wat me opvalt is dat heel veel van die dingen eigenlijk heel normaal zijn geworden, echte tradities, maar weinig tot niets met kerst te maken hebben.

Bij de eerste kerst, iets van 2000 jaar geleden, was er namelijk geen boom met lampjes en ballen, was er geen grote man in een rood pak met cadeautjes, en was er geen familiediner. De eerste kerst speelde zich af in een stal, met dieren die toekeken hoe Maria haar eerste kind kreeg. Omdat er geen plaats was in het dichtstbijzijnde hotel, moesten ze het doen met stro als bed en een voerbak als wieg.

‘Uiteindelijk stierf Hij zelfs zodat jij en ik gelukkig kunnen zijn’

Kerst en Jezus 
Daar werd Jezus geboren, het kindje wat de man werd die de wereld zou redden. Daar gaat kerst écht over. Niet over eten, gezelligheid en warmte. Dat is allemaal prima hoor, maar uiteindelijk gaat kerst over Iemand die onvoorwaardelijke, opofferende liefde laat zien. Liefde die naar een wereld kwam vol oorlog, zwarte piet of gele hesjes rellen en terroristische aanslagen. Hij koos om te komen naar mijn wereld, naar jouw wereld, omdat hij toekomst in jou en mij ziet. Uiteindelijk stierf Hij zelfs (dat vieren we met Pasen). Zodat jij en ik gelukkig kunnen zijn. Echt gelukkig.

Als je weinig tot niets over het christelijk geloof weet, begrijp ik dat dit misschien vaag klinkt. Wie is Jezus? Hoe kan iemand kiezen om geboren te worden? Waarom zou je sterven voor mensen die niets met je hebben? Dit zijn allemaal vragen waar we het bij Alpha – Youth over kunnen hebben. Dat is dé plaats om al je vragen te stellen en meer te ontdekken over het doel van jouw leven. Zelf deed ik een aantal jaar geleden ook Alpha – Youth, en ondanks dat het geloof niet nieuw voor me was, hielp het me wel om beter te begrijpen wat ik geloof, en hielp het me na te denken over de vragen die er écht toe doen. Mede dankzij Alpha begon voor mij kerst écht te leven.

Vind hier een Alpha – Youth bij jou in de buurt.

Meer over dit onderwerp lezen?