De kerk is meer dan alleen het gebouw

“Hé, tof dat jullie er weer zijn bij deze allerlaatste Alpha-Youth avond.” Ik kijk verbaasd op, is dit al de allerlaatste keer? Het is zo ontzettend snel gegaan, dat ik niet door heb gehad dat het nu alweer voorbij is. 

De vorige keer vertelde ik over het Alpha weekend. Nu is het de laatste avond. Als afsluiting heeft iedereen iets te eten gemaakt. De hele tafel staat vol met worstenbroodjes, lasagne, pizza, salades en nog veel meer! Lang niet alles komt op. Er wordt gelachen en gepraat, maar daarna is het tijd voor de afsluiting. Hoe ga je nu zelf verder, zonder de Alpha-avonden?

‘Hoe moeten we verder zonder de Alpha-avonden?’

Wat is de bedoeling van de kerk?
We kijken het filmpje en we leren dat de kerk niet alleen een gebouw is, maar het gaat juist om de mensen ín dat gebouw. Er werd een heel duidelijk voorbeeld gebruikt, daardoor snapte ikzelf echt goed wat er bedoeld werd. Ik zal het proberen na te vertellen:

Er was eens een jongen die verkering kreeg met een meisje. Hij wilde zijn vriendin graag voorstellen aan zijn familie. Hij haalde haar op met de auto en ze reden richting zijn huis. Voordat ze naar binnen gaan zegt hij: “is die rode deur je al opgevallen? Hij is mooi hé. Ook hebben we dubbelglas, dat is super milieuvriendelijk. En kijk de deurpost heb ik vorige week geschilderd. Wat vind je trouwens van de tuin? Het gras is zo mooi groen!” Zijn vriendin kijkt hem een beetje verbaasd aan en vraagt dan: “ik dacht je me ging voorstellen aan je familie?”

Zo zijn wij, als personen, ook de kerk. De kerk is niet alleen het gebouw, maar ook de mensen die daarin zijn. En wat het belangrijkst is: Jezus is daar aanwezig. In de Bijbel staat in het boek Efeze 2 een mooie tekst hierover. Namelijk dat Jezus de hoeksteen is. Niet letterlijk natuurlijk, maar daarmee wordt bedoeld dat Jezus het middelpunt van de kerk is. Er bestaan veel verschillende kerkelijke stromingen en hoewel we allemaal net wat anders denken is Jezus het middelpunt. Door Hem blijven wij als kerken verbonden met elkaar.

‘De kerk is niet alleen een gebouw’

Je geloof verkopen!?
Vervolgens wordt de vraag gesteld hoe wij anderen over het geloof kunnen vertellen, mag dat überhaupt wel zomaar? Al snel komen de verhalen over ervaringen met vervelende straatverkopers. De één vindt dat evangeliseren op straat net is als je geloof verkopen, de ander vindt het wel een mooie manier om over God te vertellen. Maar uiteindelijk komen we tot een conclusie, waar ik me persoonlijk goed in kon vinden, namelijk deze:

God heeft een ieder anders gemaakt, daarom is er niet per se een goed en een fout. Je mag op jouw manier vertellen over God, soms kan dat ook door je gedrag. De een gaat op straat staan en spreekt iedereen aan, de ander brengt een pannetje soep naar zijn of haar zieke buurvrouw. Het gaat erom voor die ander goed voelt en wat voor jou goed voelt, want als jij op je plaats bent, kan je het meest van God laten zien. Net zoals in dat voorbeeld, stel je vriend of vriendin voor aan Jezus.

Dan is de avond toch echt tot zijn eind gekomen, ik ben blij dat we over twee weken samen nog gaan barbecuen. Want Alpha-Youth was veel te leuk om voorbij te laten zijn!

Wil je weten wat ik allemaal van de Alpha heb geleerd? lees dan mijn laatste blog over wat ik het gaafst vond aan mijn Alpha-avontuur!

Meer over dit onderwerp lezen?