Is karma echt?

Karma is een bitch

Een vrouw van ongeveer zestig jaar stond vanmorgen naast me te wachten bij de bus. Toen ze voor mij instapte en haar OV-chipkaart uit haar portemonnee haalde, viel er een briefje van vijftig euro uit. Ik pakte het op, tikte de vrouw aan en gaf het aan haar terug. De vrouw was me erg dankbaar, het briefje was namelijk voor haar kleinzoon die ze al een paar maanden niet meer had gezien. Hij was geslaagd voor zijn rijbewijs. De vrouw pakte haar portemonnee weer, en haalde er een briefje van tien euro uit. ‘Hier, dat is voor jou.’

In eerste instantie sloeg ik het af, maar de vrouw stond erop dat ik het aannam. Ik had het briefje van vijftig immers ook stiekem kunnen houden. Ik probeerde haar nog te vertellen dat ik dat nooit zou doen, maar ze wilde het niet horen. Ze propte het briefje van tien euro in mijn hand en zocht haar plaatsje in de bus.

Karma?

Stomverbaasd en tien euro rijker bleef ik achter. Was deze vrouw gewoon ontzettend aardig? Of had ik zojuist kennis gemaakt met het fenomeen ‘karma’?

Kar·ma (het; o) (hindoeïsme en boeddhisme) het geheel van goede en slechte daden en gedachten tijdens het aardse bestaan, dat iemands latere bestaan bepaalt.

Spreekwoorden

Mij werd altijd verteld dat karma voor spirituele mensen was, en dat wij nuchtere Nederlanders niet in karma moesten geloven.  Maar karma is niet alleen een begrip in het hindoeïsme en het boeddhisme, ook wij Nederlanders gebruiken het vaak in spreekwoordelijke zinsverbanden. Wat dacht je van ‘Boontje komt om zijn loontje’, ‘Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in’ en ‘Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten’? Allemaal spreekwoorden die verwijzen naar het fenomeen karma. Bedacht door “nuchtere” Nederlanders, ja.

Terwijl ik in de warme bus zat en mijn bushalte zag naderen, dacht ik wat ik met het geld gedaan zou hebben als ik die vijftig euro wél gehouden zou hebben. Misschien had ik er wel een nieuw paar hakken van gekocht, of die dure mascara die ik al zo lang wilde hebben. Ik stond op, en de bus stopte met een schok. Ik probeerde mezelf nog overeind te houden door naar een stang te grijpen, maar ik viel languit op de grond. Achter me hoorde ik gegniffel, mede door de aardige oude vrouw.

Karma is een bitch, zo luidt een ander spreekwoord.

Geloof jij in karma of iets anders?

Zoek het uit bij Alpha Youth!