Kan ik een held zijn?

Vroeger, toen ik nog klein was, droomde ik ervan een ridder te zijn. Een stoere man die bewapend met een zwaard de strijd aangaat met een draak. Epische gevechten met magische wezens. Zou iemand mij dan eindelijk een held noemen?

Ik denk dat iedereen wel graag een keer een held wil zijn. Op avontuur gaan om onze obstakels te overwinnen. Een foto van jezelf op de voorpagina van de krant met de tekst: “jonge student redt baby van verdrinkingsdood.” Of: “Uitvinding van scholier zorgt voor behoud regenwoud.” Zelf droom ik er nu van een nobelprijs voor de Chemie te winnen in de toekomst. Maar als we allemaal heel realistisch zijn, weten we dat de kans dat wij roem krijgen door een heldendaad niet heel groot is. Het is niet onmogelijk, maar soms gewoon onwaarschijnlijk.

Niemand zag Jezus als held
Jezus was voor veel mensen niet echt een waarschijnlijke held. Hij was heel bekend, deed veel wonderen, maar niemand zag Hem voor de Redder wie Hij was. Zijn vijanden maakten plannen om hem dood te maken, en dat is ze ook gelukt. Aan het einde van Zijn leven was Jezus al zijn roem kwijt. Hij werd geslagen en bespuugt. Hij was naakt en werd bespot. Hij was veel dingen, maar geen held.

‘Jezus zegt zelfs: jullie zullen meer doen dan ik’

Nu is dat anders. Wij kunnen nu zien dat Jezus na Zijn dood door veel mensen als held wordt gezien. Een kerk die bestaat uit iets minder dan een derde van de wereldbevolking. Hij was een held. Alles wat hij deed zou de wereld voor altijd veranderen. En Hij nodigt ons uit om hetzelfde te doen. Vlak voordat Hij naar de hemel ging, zei Hij: “Ik verzeker jullie: wie op mij vertrouwt zal hetzelfde doen als ik, en zelfs meer dan ik.” (Joh 14:12)

Heldendaad anno 2016
Wat wij precies zullen doen wordt ons niet vertelt. Maar wij zullen grotere dingen doen dan Jezus deed. Groter dan 5000 mensen voeden met vijf broden en twee vissen, zieken genezen of doden laten opstaan. En misschien levert het ons ook geen plek in de krant op. Maar wij zullen wel in het zelfde rijtje gezet worden als andere hoofdpersonen in de bijbel; Noach, Mozes, Samuël, Elia, Jesaja, Petrus en Paulus. Wij zullen helden zijn. Weet je wat bijvoorbeeld een heldendaad kan zijn? Iemand uitnodigen voor de Alpha – Youth of zelf er naartoe gaan! Hier kun je al jouw vragen of het geloof stellen…Geen vraag is te gek!

Meer over dit onderwerp lezen?