Ik wil meer complimenten!

Wie ooit wel eens in Amerika is geweest weet dat Amerikanen in één ding heel goed zijn. Flink overdrijven en héél veel complimenten geven! Wij ‘nuchtere’ Hollanders vinden dat vaak een beetje suf. Doe maar gewoon normaal, zeggen we dan. Maar daar ben ik het eigenlijk niet mee eens…

Afgelopen week hadden mijn vriendinnen en ik het er nog over. Waarom geven we elkaar eigenlijk zo weinig complimenten? Is er dan zo weinig dat we goed vinden aan elkaar? Of durven we het niet? We kwamen er op uit dat we genoeg leuke dingen over elkaar weten te zeggen, maar waarom doen we dat dan niet?

Ik denk dat het heeft te maken met onze ‘doe maar normaal’ mentaliteit. Een compliment krijgen zien we al snel als slijmerig, ’tjonge, jij moet zeker iets van me hebben?!’.  We zijn er niet aan gewend dat we complimenten krijgen, en als we ze dan dus krijgen zijn we er direct achterdochtig over.

Maar wist je dat het geven van complimenten een mens goed doet? Het is fijn om een welgemeend compliment te krijgen, maar door complimenten te geven merk je zelf ook vaker goede en mooie kwaliteiten in een mens en in de wereld. En dat is natuurlijk niet vervelend!

Ik stel voor dat we met zijn allen meer complimenten gaan geven. Welgemeende, verdiende complimenten (en ja, een lekkere bak koffie of een leuke nieuwe broek verdient al een compliment). Doen jullie mee?

 

 

Marit SmitAuteur: Marit Smit (webredacteur YA)
Leeftijd: 24 jaar
Hobby’s: Lezen, zingen, surfen op internet, winkelen, naar de dierentuin of de Efteling, volleybal.
Geloof je dat er meer is? Jazeker! Ik geloof in een God van liefde, een God die ontzettend veel om ons geeft.