‘Ik mis een groep jongeren waarmee ik over het geloof kan praten’

Marjet Karssenberg (16) vulde de enquête over twijfels in, die EO BEAM en Alpha – Youth onder jongeren heeft uitgezet. Daaruit blijkt dat tachtig procent van de jongeren weleens twijfelt. We belden Marjet op voor een echt gesprekje. Hoe gaat Marjet met twijfels om? Met wie bespreekt zij deze en hoe gaat ze op zoek naar antwoorden?

Hoi Marjet, kun je je even kort voorstellen?
Hoi, ik ben Marjet, 16 jaar en ik ga naar een Rooms-Katholieke kerk. Ik zit in vijfde jaar van de vwo en ik woon in Heino.

Ben je christelijk opgevoed?
Ja, mijn moeder is katholiek en mijn vader protestants, ze hebben gekozen om mij katholiek op te voeden. Ik ben misdienaar. Dat betekent dat ik de pastoor help met ceremoniële taken, zoals de kaars vasthouden tijdens een dienst.

Geloof je dat God bestaat?
Ja, maar ik ben wel erg zoekend.

‘Ik twijfel best wel vaak’

Heb je wel eens twijfels?
Ja, best wel vaak. Sinds ik er zelf over nadenk, heb ik weleens dat ik denk: is het niet allemaal grote onzin? Bestaat God wel echt?

Bespreek jij die twijfels?
Nee, eigenlijk niet zo veel. Ik bespreek weleens wat met vriendinnen die protestants zijn, maar soms zitten er best veel verschil tussen de geloven en zij weten het antwoord ook niet altijd. Ik wil niet de hele tijd het katholicisme verdedigen, dat gevoel heb ik namelijk wel. Dat helpt ook niet in het vinden van antwoorden. Voor de rest zijn er niet echt andere mensen waarmee ik hierover kan praten. Ik lees de Bijbel wel, maar als je een vraag of twijfel hebt, dan ga ik niet de hele Bijbel lezen op zoek naar het antwoord. Dat is best moeilijk.

Zou je dit graag met anderen willen bespreken?
Ja! Maar ik zou het raar vinden om dat met volwassenen te doen. Ik zou het fijn vinden om met katholieke jongeren te praten. Of in ieder geval jongeren. Zij zitten in dezelfde levensfase. Volwassenen zijn al klaar met school enzo. Of allebei: jongeren en volwassenen.

‘Waarom gebeurt er zoveel onrecht in de wereld?’

Welke twijfels en vragen heb jij voornamelijk?
Is God er altijd? Houdt Hij van iedereen? Waarom gebeurt er zoveel onrecht in de wereld? Waarom zijn er zoveel godsdiensten? Geloven mensen van alle verschillende religies in de basis in dezelfde God?

In hoeverre ga jij op zoek naar antwoorden?
Ik denk er zelf over na. Dat gebeurt meestal zomaar. Als ik bijvoorbeeld mijn huiswerk aan het maken ben, of ik loop naar school, of als de pastoor iets zegt. Ook proberen we tijdens de godsdienstles op school te filosoferen over bepaalde onderwerpen en gooien we tijdens de pauze wel eens een stelling in de groep. Bijvoorbeeld over de schepping en evolutie: kan dit samengaan?

‘Ik weet niet zo goed hoe ik een gesprek moet beginnen of met wie’

Is er binnen jouw kerk en omgeving genoeg ruimte om je twijfels te bespreken?
Nou, ik vind eigenlijk van niet. Er zijn weinig jongeren in mijn kerk. Ik denk minder dan 10. En er zijn heel veel ouderen. De gemiddelde leeftijd ligt boven de 65. Ik weet niet zo goed hoe ik een gesprek moet beginnen of met wie.

Wat mis je dan?
Ik mis jongeren. Gewoon een groep jongeren waarmee ik open over het geloof kan praten en ervaringen mee kan delen. Maar ik weet wel dat dat in mijn kerk niet te realiseren is. Er zijn bijna geen leeftijdsgenoten in de kerk. Of iets wat mij meer duidelijkheid gaat geven. Misschien een pastoorspreekuur, net zoals een doktersspreekuur. Dat je gewoon elke maand in ieder geval 1x de mogelijkheid hebt om met iemand te praten. Ik vind het lastig om de pastor na de dienst aan te spreken.

‘Wat mij zou helpen is iemand die openstaat voor mijn vragen’

Wat gaat jou helpen om over de twijfels te praten?
‘Iemand die oprecht luistert en mij niet meteen in een hokje gaat plaatsen. Iemand die openstaat voor mijn vragen. Niet iemand die stellig zijn eigen mening gaat doordrukken. Ik wil echt in gesprek. Dat ik kan zeggen wat mij bezighoudt en dat iemand daarin meedenkt.’

Wat zou jouw oproep zijn?
‘Creëer meer mogelijkheden voor jongeren waarbij ze niet alleen mogen luisteren maar ook dingen mogen doen en verantwoordelijkheden krijgen. En ik zou het leuk vinden andere jongeren te ontmoeten!’

Wil jij meer ruimte in jouw kerk voor jongeren creëren? Neem vrijblijvend contact op met Alpha – Youth, we helpen je graag verder! Mail, stuur een appje of doe een belletje!

Meer over dit onderwerp lezen?