Altijd druk?

Het is bijna middernacht als ik eindelijk begin te typen aan deze blog. Dat was niet helemaal gepland. Maar ik heb het druk. Zoals zoveel mensen. Echt tijd om stil te staan is er in onze maatschappij vaak niet. Schoolwerk, bijbaantje, sporten, muziek, en dan is er ook nog zoiets als een sociaal leven, slapen en… het houdt niet op.

De dagen zijn een aaneenschakeling van keuzes. Ga ik op tijd naar bed, of app ik nog even met die vriendin die ik al veel te lang niet heb gezien? Kan ik deze week extra werken, of kom ik dan met school in de knoei? Vragen die zomaar eens door mijn en jouw hoofd kunnen spelen. Er moet zoveel, je wilt zoveel. Alles uit het leven halen wat erin zit.

Chaos op mijn kamer
Maar wanneer heb je rust? Sta je ook nog wel stil in jouw week? Ik heb hier soms best moeite mee. Vooral vorig jaar, toen ik in mijn examenjaar zat, had ik meer stress dan ooit. ’s Ochtends vroeg op de fiets naar school, daar een paar uur buffelen, ’s middags leren voor examens, en dan was er nog het buitenschoolse programma. Sporten, Jeugdvereniging, en een sociaal leven… Ook als school druk is, wil een mens wel leuke dingen blijven doen. ‘s Avonds schoof ik dan met een diepe zucht mijn boeken en overige spullen van mijn bed op de grond, om onder de dekens te kruipen en de volgende dag weer opnieuw te beginnen. Naarmate de chaos op mijn kamer zich ophoopte, werd mijn hoofd ook steeds minder geordend. Herkenbaar?

Jezus wil rust geven
Tijd om even stil te staan. In de Bijbel lezen we over Jezus die rust wil geven. Dat staat in Mattheüs 11: ‘Kom naar Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan dan zal ik jullie rust geven.’ Misschien denk je nu wel: De Bijbel, dat is een heel oud boek, kan Iemand van eeuwen geleden mij nu nog rust geven? Het klinkt misschien een beetje vreemd… Maar in mijn leven heb ik ervaren dat Hij het echt doet. Als christen geloof ik dat Jezus God is, en God is van alle tijden. Daarom kan ik dus nu nog contact hebben met Iemand van eeuwen geleden. Simpelweg door tijd aan Hem te besteden, geeft Hij mij rust.

‘Ik zit als het ware even naast hem op de bank’

Hoe dan?
Door de dag heen besteed ik best veel tijd aan mijn telefoon, kwam ik achter. Dus het lijkt misschien alsof ik nog geen minuutje vrij heb om aan Hem te besteden, maar als ik mijn telefoon wat meer uit zet, is daar zeker tijd voor. Ik begin mijn dag nu met een stukje Bijbellezen, met een korte overdenking of met gebed. Even met mijn gitaar en Bijbel in mijn schommelstoel in het hoekje van mijn kamer. Rust. Ook door de dag heen sta ik af en toe even stil bij Jezus. Ik vertel Hem waar ik mee bezig ben, wat mij dwarszit. Ga als het ware even naast Hem zitten op de bank. Naarmate ik deze rustmomentjes met regelmatiger inplan in mijn dag, merk ik dat ik rustiger word. Het komt wel goed, met die drukte.

TIP: Dus zet nu even je telefoon uit en neem een momentje om met God te praten!

Meer over dit onderwerp lezen?