Ik ben een professioneel twijfelaar!

Frikandel of kroket? McDonalds of Burger King? Groene trui of de blauwe blouse? Heb ik wel of geen paraplu nodig (Het antwoord is bijna altijd ja..)? Doe ik het eigenlijk allemaal wel goed? Mogen mijn vrienden me wel? Ga ik mijn schooljaar wel halen? Vind ik een stage? Is het mijn fout? Bestaat God nou wel of niet? Komt er ooit een dag met rust in mijn hoofd?

Dit is een voorbeeld van wat er dagelijks in mijn hoofd kan omgaan. Al van jongs af aan sta ik bekend als ‘overdenker’. Ik heb een situatie, waarvan ik weet dat er nauwelijks iets kan misgaan. Maar mijn brein verzint zo’n 300 manieren waarop het wel kan misgaan. Manieren waarvan ik 9 van de 10 keer de schuldige ben. Manieren waarop ik tekortkom. Ben ik als kleine mens wel goed genoeg voor die grote almachtige God?!! Ik twijfel. Ik twijfelde over elke keuze die ik maakte op een dag. Hoe groot of klein deze keuzes ook waren. Twijfel in mijn geloof was ook zo’n grote struggle. Ik wist het gewoon niet. Ik twijfelde.

Ben ik als kleine mens wel goed genoeg voor die grote almachtige God?!!

Storm in mijn hoofd
Vandaag de dag, gaat het beter. Ik twijfel. Mijn hoofd zit nog steeds vol. Maar ik twijfel minder. Ik ben beter in ‘de storm’ in mijn hoofd buiten te sluiten. Zo geloof ik dat God bestaat. (Natuurlijk twijfel ik, als mijn dagen slechter gaan of als ik het gevoel heb geen antwoorden te krijgen.) Maar sinds ik dagelijks bid, veel in de kerk zit en in mijn vriendengroep dit soort dingen kan bespreken.

‘Zelfs de dominee twijfelt!’

Ik kan me nog goed herinneren toen ik mijn twijfels begon te begrijpen. Ik zat met mijn dominee, en mijn dominee maakte deze opmerking: “Twijfel is heel natuurlijk. Een Mens twijfelt. Zelf ik, een man die zijn leven heeft gewijd aan God, twijfelt ook weleens over zijn bestaan. Toen ik in een burn-out zat en niks kon doen vroeg ik het me toch af.” Zelfs een man die wekelijks preekt over God… Zelfs zo’n man, twijfelt. Hierdoor heb ik geleerd dat het niet erg is om in God te twijfelen. Zolang je maar in hem blijft geloven.

Papa in de hemel
Twijfel in god is niet erg, zolang je maar in hem blijft geloven! Ik twijfel niet over het bestaan van God. Ik twijfel of ik het wel goed genoeg doe voor hem. Ik twijfel of hij naar me luistert en ik genoeg voor hem ben. Ik geloof dat ik een papa in de hemel heb, en ergens geloof ik dat hij van me houdt. Ik snap alleen nog niet waarom hij dat doet. En dat is een vraag die ik ooit hoop te kunnen beantwoorden…

Weet je wat een goede plek is om op onderzoek te gaan? Alpha – Youth! Kom gezellig langs!

Meer over dit onderwerp lezen?