‘Ik ben beschermd door een engel’

Wie zijn engelen? Ze lopen in witte gewaden en hebben twee enorm witte vleugels op hun rug. Ze hebben gouden haren en een harp. Toch? Dat is het beeld van engelen dat we krijgen uit de kinderbijbel en van de media? Net als dat de duivel een rood wezentje is met hoorns en een drietand. Maar klopt dit beeld eigenlijk wel? Wat zijn engelen eigenlijk en wat betekenen ze voor ons mensen?

Engelen zijn helpers van God die worden uitgezonden om de mensen die bij Jezus horen bij te staan (Hebreeën 1:14). Meestal zie je ze niet, ze leven in een andere dimensie, maar als ze wel zichtbaar aanwezig zijn nemen ze vaak de vorm aan van een mens. Je herkent ze dan dus helemaal niet en hebt zonder dat je het weet contact gehad met een engel. Dit komt vaak voor bij mensen die bijvoorbeeld autopech of een ander soort probleem hebben op een plek waar nauwelijks mensen komen of waar nauwelijks hulp beschikbaar is.

Engel in een geel vestje
Dit heb ik met mijn familie een keer meegemaakt in Frankrijk. We moesten op een hele gevaarlijke weg (op een steile berg!) met caravan en al omkeren omdat de motor van de auto oververhit was. Mijn ouders waren radeloos totdat er ineens een Nederlandssprekende meneer aan kwam rijden met een geel vestje. Hij heeft ons helpen keren op de weg en het verkeer van één kant tegengehouden. Toen we achterom wilden zwaaien om de meneer te bedanken was de meneer met zijn auto verdwenen…

‘Je kan zonder dat je het weet contact hebben gehad met een engel’

Flauwvallen
In sommige gevallen verschijnt een engel wel in zijn of haar eigen gedaante. In de bijbel zien we dat mensen daar vaak bang van worden. Ze weten niet wat hen overkomt! Denk maar aan Maria, toen de engel Gabriël haar kwam vertellen dat ze een baby zou krijgen moest hij haar eerst geruststellen en vertellen dat ze niet bang hoefde te zijn! Op een andere plekken in de bijbel zien we dat sommige mensen zelfs flauwvielen bij het zien van een engel. Sommigen wilden de engel zelfs aanbidden!

Engelen zijn er dus om mensen bij te staan. Daarbij kun je denken aan bemoedigen, Gods plan vertellen of beschermen. In Psalmen hoofdstuk 91 vers 11 en 12 staat het volgende:“Hij vertrouwt je toe aan zijn engelen, die over je waken waar je ook gaat. Hun handen zullen je dragen, je voet zul je niet stoten aan een steen.” 

‘Mijn auto draaide twee rondjes om zijn eigen as’

Zelf heb ik meegemaakt hoe één of meerdere engelen mijn leven hebben beschermd. Op een vrijdag in december reed ik in de auto van mijn kamer in Utrecht naar het huis van mijn ouders. Ik voelde me niet heel lekker dus ik wilde graag snel naar huis. Ik reed op een driebaansweg op de linker rijstrook ongeveer 130 kilometer per uur toen ik nadat ik wat had geprutst met de radio werd verblind door de zon. Ik raakte met mijn voorwiel van de weg af, in het gras, en mijn auto begon door het bijsturen twee rondjes om zijn eigen as te draaien.

Verbrand asfalt
Toen ik tijdens het bijsturen (ik deed maar wat) bijna tot stilstand kwam met mijn neus tegen het verkeer in leek het net alsof al die auto’s achter een soort onzichtbare muur tegen waren gehouden. Niemand was tegen een andere auto aangeknald! Het was net alsof de tijd stilstond en iedereen rustig aan het wachten was tot ik weer stil stond. Uiteindelijk kwam ik tot stilstand op de vluchtstrook met mijn neus de goede kant op en kon ik, na drie keer diep ademen en het opmerken van de geur van verbrand asfalt door de wrijving van mijn banden, gewoon weer doorrijden. Ik was oké, de auto was oké en alle andere mensen waren oké.

Wat een wonder! Ik geloof dat er engelen bij me waren die me beschermd hebben, het verkeer hebben geleid en me geholpen hebben met het besturen van de auto. Ze hebben hun taak goed volbracht, want ik leef nog!

Heeft iedereen een beschermengel?
Of iedereen een eigen engel heeft weet ik niet. Engelen zijn er om ons te beschermen, misschien zijn ze daarom niet 24/7 bij ons (we zijn hopelijk niet altijd in gevaar), maar misschien is dat wel zo. Ze waken immers over ons waar we ook gaan (Psalm 91:11). Voor ons zou het weinig verschil maken om te weten of we wel of niet een eigen engel zouden hebben: wij kunnen toch niet met ze communiceren en dat is ook niet de bedoeling. Ze worden door God aangestuurd en openbaren zich alleen vanuit een opdracht van God, niet omdat wij ze oproepen of iets dergelijks. Wat we wél kunnen doen is bidden. In de bijbel zien we dat wanneer wij bidden God zijn engelen op pad stuurt (Daniël 10:12). Mooi hé. Als we bijvoorbeeld voor iemand bidden kan het zijn dat God speciaal een engel mobiliseert om die persoon bij te staan. Cool hé!

Wil jij meer weten over het geloven in God? Volg een Alpha – Youth bij jou in de buurt!

Meer over dit onderwerp lezen?