‘Ja tuurlijk heb ik twijfels, iedereen heeft dat toch?’

Jochum Hoekstra vulde de enquête over twijfels in, die EO BEAM en Alpha – Youth onder jongeren hebben uitgezet. Daaruit blijkt dat tachtig procent van de jongeren weleens twijfelt. We belden Jochum op voor een echt gesprekje. Hoe gaat Jochum met twijfels om? Met wie bespreekt hij die en hoe gaat hij op zoek naar antwoorden?

Hoi Jochum, kun je je even kort voorstellen?
Hoi, ik ben Jochum Hoekstra, 19 jaar en ik zit in de PKN. Momenteel studeer ik technische bedrijfskunde en zit ik in het derde jaar. Ik woon in een klein dorpje Nij Beets.

Kun je iets vertellen over je opvoeding?
‘Ik ben christelijk opgevoed. Niet streng ofzo, ik heb nooit ervaren dat ik iets niet mocht.’

Geloof jij zelf in God?
‘Ja, ik geloof in God.’

‘Wanneer vrienden vragen stellen waar ik geen antwoorden op heb,
vind ik dat lastig’

Heb jij wel eens twijfels?
‘Ja, tuurlijk! Ik denk dat iedereen dat wel heeft. Ik heb veel niet-christelijke vrienden en vind het wel lastig als zij vragen stellen waar ik geen antwoorden op heb. Dan begin ik ook over die vragen na te denken.’

Bespreek jij je twijfels?
‘Nee, niet super vaak. Weleens met christelijke vrienden en dat helpt op zich wel.’

‘Ik zou twijfels wel meer willen bespreken’

Zou je het graag meer willen bespreken?
‘Ja op zich wel. In onze kerk heb je tot je 18e jaar catechisatie. Nu ik 19 ben, daarom heb ik dat nu niet meer. Ik vind het wel interessant om van anderen hun mening te horen.’

Welke twijfels heb je voornamelijk?
‘Of het allemaal wel bestaat. Het blijft lastig om in iets te geloven wat je niet ziet. Ook wanneer je onrecht ziet gebeuren in de wereld.’

Heb je ook wel eens levensvragen?
‘Ja, meerdere. Wat is het doel van mijn bestaan? Iedereen lijkt te leven om te werken, of soms lijkt dat zo.’

In hoeverre ga jij op zoek naar antwoorden?
‘Ik praat erover met vrienden en lees stukken op Facebook die ik voorbij zie komen bij EO BEAM.’

‘Ik deel niet zo snel mijn vragen’

Is er binnen jouw kerk en omgeving genoeg ruimte om dit te bespreken?
‘Ik heb er geen behoefte aan om dit met iedereen te bespreken, ik praat erover met mijn ouders, vrienden en de dominee. Ik deel niet zo snel mijn vragen. Dat houd ik liever voor mezelf.’

Zijn er dingen die je mist?
‘Ja, een groep jongeren. Maar die zijn er niet, daar is het een te kleine gemeenschap voor. De dominee heeft gezegd: ‘als jullie nou een datum prikken waarop jullie allemaal kunnen, dan organiseren we iets.’ Maar iedereen is te druk met voetbal of school of ze gaan op kamers wonen en trekken weg naar de stad. Er blijven dan zo’n drie jongeren over. Daarom heeft het geen zin een jongerendienst te organiseren. Daarentegen: als ik iets meer wil, dan kan ik wel terecht in Drachten, daar wordt meer georganiseerd.’

Wil jij meer ruimte in jouw kerk voor jongeren creëren? Neem vrijblijvend contact op met Alpha – Youth, we helpen je graag verder! Mail, stuur een appje of doe een belletje!

Meer over dit onderwerp lezen?