Hoeveel slaven werken er voor mij?

Vrolijk surfend op het internet kwam ik een site tegen. Op de site kon ik een enquete doen om erachter te komen hoeveel slaven er voor mij werken. De uitkomst was een grote shock…

Negenenvijftig… 59 slaven werken er voor mij! En waarom dan precies? Omdat ik kleding koop, een mobiele telefoon heb, gouden en zilveren sieraden draag, omdat ik eten koop waar slaven voor gewerkt hebben… Kortom, vrijwel alles dat ik heb is gemaakt door slaven. Ik wist dat het erg was, maar zo erg?!

Wat is dat eigenlijk? Slaaf zijn? Op internet vond ik een duidelijke omschrijving. ‘Een slaaf is iemand die gedwongen wordt om te werken, zonder dat die persoon er betaling voor ontvangt, iemand die economisch uitgebuit wordt en geen kans krijgt om weg te komen.’

Slaven zijn er overal. In Nederland is het duidelijkste voorbeeld te vinden op de wallen in Amsterdam. Een groot gedeelte van de vrouwen daar is slaaf. Maar wist je bijvoorbeeld dat de kans dat jouw koffie gemaakt is door een slaaf ook heel groot is? Net als sojaproducten, make-up, gadgets, kleding en nog veel meer.

Ben je benieuwd naar de enquete? Die kan je op de site Slaveryfootprint.org doen.

Hoeveel slaven werken er voor jou? En wat ga je daaraan doen?

 

 

Marit SmitAuteur: Marit Smit (webredacteur YA)
Leeftijd: 24 jaar
Hobby’s: Lezen, zingen, surfen op internet, winkelen, naar de dierentuin of de Efteling, volleybal.
Geloof je dat er meer is? Jazeker! Ik geloof in een God van liefde, een God die ontzettend veel om ons geeft.