Hoe schrijf je een brief aan God?

Schrijven voelt voor mij natuurlijker. Ik hoor ook van anderen dat ze vastlopen met bidden. Dat ze niet weten wat ze moeten zeggen. Maar wanneer ze beginnen met het schrijven van een brief aan God, dat ze opeens niet meer kunnen ophouden. Ze schrijven ineens meerdere kantjes vol met gedachtes en dingen die ze willen zeggen… daar waar ze anders de woorden niet voor kunnen vinden.

In mijn vorige blog vertelde ik al hoe ik worstelde met bidden en dat een vriendin het advies gaf: schrijf het op! Ditzelfde advies geef ik jou: heb jij moeite met bidden als je je handen vouwt en ogen dichtdoet? Kan je je concentratie er niet bijhouden? Schrijf je gebed dan eens op! Waarom praten als je ook schrijven kan? ‘Maar hoe doe je dat? Een brief schrijven aan God? Waar begin je?’ Hierbij mijn stappenplan:

Stap 1: Pak en pen papier
Ik vind het makkelijker. Makkelijker om gewoon te zitten en te schrijven. Het gaat er niet om dat het zo meteen een perfecte brief is die je kan opsturen zonder spel- en taalfouten. Nee, het gaat erom dat je een manier vindt om bij God te kunnen komen en als dat je lukt door te schrijven moet je dat gewoon doen!

Stap 2: kies een manier die bij je past
Zo heb ik twee manieren van schrijven als ik een brief schrijf:

Bij manier 1 is het alsof er een dam is met een opening die voorzichtig wat van het water afvoert. Die me gewoon even die opluchting geeft van het feit dat ik ‘bid’ dat ik probeer te communiceren met God. Een kortere brief, eentje die er netter uit ziet met minder spelfouten. Een brief die gevuld is met logica en er ook echt voor door kan gaan als een brief

En bij manier 2 is het alsof er een scheur komt in die dam. Een scheur die in eerste instantie heel voorzichtig het water doorlaat, totdat het een stroomvloed is die een stad zou kunnen wegvagen. Een brief gevuld met chaos en strepen en spelfouten en niet goed lopende zinnen. Een brief gevuld met rauwe gedachten en hier en daar een misschien zelfs wel uitgelopen inkt van de tranen die gevallen zijn.

In beide gevallen staan mijn brieven aan het eind vol met spelfouten, vol met d’tjes die t’tjes moeten zijn en andersom, vol met eerlijke gedachte die ik alleen maar kan uiten door ze op te schrijven. Halve brieven die nooit afgemaakt zijn, proppen in de prullenbak met brieven die ik zelf niet goed genoeg vond.

Stap 3: Bewaar ze en lees ze nog eens terug!
Nu ligt dat verder dus volledig aan jou… Ik bewaar mijn brieven vaak, of sla ze op een usb die ik ergens in mijn kamer laat liggen. Ik lees sommige terug, en zie zo nu en dan een brief die ik liever nooit meer zou lezen. Zo nu en dan print ik er een uit, verwijder hem of laat hem staan en verbrand hem of steek hem in een envelop die achter mijn kledingkast belandt. Je kan ook een mooi schrift kopen en daar al je brieven in schrijven om ze te bewaren. Doe ermee wat je wilt. Wat goed voelt.

Iedereen heeft een eigen manier van bidden. Een eigen manier van doen. Mijn tip: zoek wat voor jou werkt en laat je niet vertellen dat die manier verkeerd is. Want God is allang blij dat je contact met hem zoekt. Op wat voor manier dan ook!

Heb je een voorbeeld nodig? Lees dan hier een brief van mij aan God!

Meer over dit onderwerp lezen?