Hoe ga ik om met onzekerheid?

Soms voel ik me onzeker en eenzaam. Dan vraag ik me af of ik wel goed genoeg ben zoals ik ben. Of ik gemist zou worden. Of ik een meerwaarde ben voor andere mensen. Onzekerheid is vervelend en iedereen heeft er weleens last van, maar ik geloof dat je onzekerheid de deur kunt wijzen door wie jij bent en wat jij kan volledig te omarmen.

Vroeger dacht ik altijd dat iedereen net zo in elkaar zat als ik. Maar dat alle andere mensen er gewoon anders uitzagen, een andere papa en mama hadden en een andere naam hadden. Pas op de middelbare school kwam ik erachter dat dat helemaal niet zo was en dat anderen de dingen niet altijd hetzelfde zagen als ik.

Vreemde eend
Sterker nog, mensen die hetzelfde denken als ik: dat kwam zelfs nauwelijks voor. Ik merkte langzaamaan dat ik een beetje een vreemde eend was. Ik wilde als tiener bijvoorbeeld nooit mee uit en bleef liever thuis met een boek of keek ik met mijn ouders elke weer een leuk tv-programma. Dat vond ik de normaalste zaak van de wereld maar de mensen uit mijn klas zagen dat toch wat anders.

‘Ik bleef liever thuis’

Ik was ook nog eens christen op een openbare middelbare school die niet mee wilde naar een musical over heksen en ik droeg mijn mobieltje in een hoesje aan mijn broekriem (ja I know, dat zou ik nu ook niet meer doen). Ik voelde dat anderen me liever op een afstand hielden en dat kwetste me.

Hoog sensitief
Ik ben een hoog sensitief persoon. Dat betekent dat ik een gevoelig zenuwstelsel heb. Dat zit in mijn genen en ongeveer 15 tot 20 procent van de bevolking heeft dit ook. Het hebben van een gevoelig zenuwstelsel betekent dat je een sterke intuïtie hebt en gemakkelijk emoties bij andere mensen aanvoelt. Het betekent ook dat je gemakkelijk overweldigd raakt als je te lang in een hele drukke ruimte bent geweest met bijvoorbeeld veel geluid, licht, geur, veel mensen en veel informatie.

‘Ik huil best veel en ben snel geraakt’

Nu ik dit van mezelf weet, snap ik ook beter waarom ik me vroeger heel naar voelde zonder dat ik uitgescholden werd of fysiek pijn ben gedaan. Ik voelde dat wat er niet gezegd werd en dat veroorzaakte spanning bij me, ik voelde mensen aan. Ik snap nu ook waarom ik het niet leuk vind om uit te gaan bijvoorbeeld. Al dat licht en geluid en al die mensen…

Moeilijk 
Ook nu kan mijn HSP eigenschap wel eens lastige situaties opleveren. Zo vind ik het weleens moeilijk om op mensen af te stappen of om naar plekken te gaan waar ik nog nooit ben geweest. Ook huil ik best veel en ben ik snel geraakt. Ik kan bijna nooit bij een mooie bijeenkomst zijn zonder dat er water uit mijn ogen loopt.

‘Ik vraag me af of ze me niet te stil vinden’

Een bruiloft, kerkdienst, workshop, goed gesprek een mooie film of een mooi liedje; het raakt me allemaal. HSP zijn kan daarom best lastig zijn, mijn eigen gedachten en emoties staan vaak tussen mezelf en andere mensen in. Het gaat vaak genoeg prima met me in sociale situaties, maar ook dan vraag ik me soms af of mensen me niet te stil zouden vinden en of ik wel leuk en gezellig ben.

Huilen is zwak
In onze maatschappij wordt huilen door sommige mensen gezien als zwakte, als niet-professioneel gedrag of als typisch vrouwelijk. Alleen al daarom staat het huilen me weleens tegen en zou ik soms willen dat ik de eigenschap niet heb.

Ik ben er echter van overtuigd dat mijn ongemakken pas verdwijnen als ik mijzelf met ál mijn eigenschappen omarm en helemaal accepteer. Dan hoeven er geen gedachtes meer in mijn hoofd te dwalen waarin ik me afvraag of er niet iets mis met me is. Dan ken ik mezelf en weet ik wie ik ben en hoe ik in elkaar zit.

Acceptatie
Het is belangrijk om andere mensen te accepteren zoals ze zijn, maar het is net zo belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent. Na die acceptatie ontstaat er hopelijk vreugde over wie jij bent en kun je God danken voor zijn mooie creatie: jezelf.

Psalm 139:14
“Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt. Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel.”

Er is niemand zoals jij!
Jij hebt wat te bieden. Er is niemand zoals jij. Besef je dat eens! Alles wat jij doet is nog nooit door iemand gedaan. Niemand lacht zoals jij en niemand heeft hetzelfde gezicht. De manier waarop jij de wereld beleeft is uniek en jouw manier van denken is nog nooit voor gekomen. Niemand die ooit geleefd heeft of nog zal gaan leven is zoals jij. Jouw ideeën, verlangens en passies zijn gewenst. Ze zijn nieuw en bieden een uitzonderlijk inzicht. Samen met God kun je erachter komen wie je bent en als jezelf door het leven gaan!

Prent dit goed in je hoofd: ‘Jij hebt wat te bieden!’

Wil je meer weten van deze God? Kom dan naar een Alpha – Youth! Daar praat je samen met andere jongeren over het geloof!

Meer over dit onderwerp lezen?