Het vliegende spaghettimonster

Alpha Youth redactie
4 min leestijd
Het wat?!

Het vliegende spaghettimonster

In 2009 kreeg Niko Alm het voor elkaar om met een vergiet op zijn hoofd op zijn rijbewijs foto te staan. Waarom? Volgens Niko hoort het bij zijn geloof in het vliegende spaghettimonster...

Pastafari’s, zo noemen ze mensen die geloven in het vliegende spaghetti monster. En eigenlijk is dat één grote parodie op andere geloven, vooral het christelijk geloof. In 2005 was er een man, Bobby, die te horen kreeg dat kinderen op de basisschool zouden gaan leren over een wereld die is geschapen door een machtig wezen, een God dus. Hij was daar erg boos om, omdat hij gelooft in de evolutietheorie. Daarom stuurde hij een brief  naar de raad van onderwijs.

In die brief gaf hij aan dat hij geloofde in het vliegende spaghettimonster, en met hem vele anderen. Wat begon als grapje is alleen veel groter geworden dan Bobby ooit had kunnen denken.

 

Veel volgers

Bobby heeft nu een groot aantal volgers die ‘geloven’ in het vliegende spaghettimonster. Ook heeft hij een boek geschreven met de geschiedenis van het monster, waar ook de 8 geboden instaan (het waren er eigenlijk 10, maar piraat Mosey heeft er 2 laten vallen). In het boek wordt onder andere uitgelegd dat piraten de heilige volgers zijn van het spaghetti monster.

De acht geboden

De acht geboden worden door Pastafari’s ‘liever-nieten’ genoemd. Dit zijn de eerste drie:

  1. Ik heb echt liever niet dat je… doet alsof je heiliger bent dan iemand anders wanneer je mijn noedelige goddelijkheid beschrijft. Als sommige mensen niet in me geloven dan is dat oké. Echt. Trouwens, dit gaat niet over hen, dus niet afdwalen.
  2. Ik heb echt liever niet dat je… mijn bestaan gebruikt om mensen te onderdrukken, straffen, veroordelen of, je snapt het, je slecht te gedragen tegen anderen. Ik heb geen offers nodig en het begrip “zuiver” is bedoeld voor bronwater, niet mensen.
  3. Ik heb echt liever niet dat je… mensen beoordeelt op hoe ze eruit zien, hoe ze zich kleden, hoe ze praten of hoe ze lopen, maar wees gewoon vriendelijk, oké? O, en laat dit eens doordringen: vrouw = persoon. man = persoon. De één is niet beter dan de ander, tenzij we het over mode hebben en sorry, dat heb ik aan vrouwen gegeven en een paar mannen die toevallig het verschil weten tussen lila en violet.

Afgelopen jaar kreeg ook Lukas Novy het voor elkaar om een pasfoto met vergiet op zijn rijbewijs te zetten.

Wat denken jullie hiervan? Grappig, gemeen of gewoon flauwe onzin?

Geloof jij in het vliegende spaghettimonster of toch in iets anders?

Zoek het uit bij Alpha Youth!