Het leven van een dakloze

Voor een bedrag van één euro en 79 cent besloot een stinkende man een reep marsepein te kopen. Hij stond in de rij, vlak achter een vrouw met een reusachtige hond. De man was al niet zo groot en kwam maar net boven de kwispelaar uit. Ik zag dat hij zijn reep achter zijn rug hield en toen hij aan de beurt was vroeg ik waarom hij dat deed. Hij vertelde me dat hij bang was dat de hond bovenop hem zou springen en het snoepgoed zou afpakken. Ik bekeek de man beter en zag dat er witte aanslag op zijn tanden zat. En toen verscheen die glimlach op mijn gezicht.

In de buurt van waar ik werk, zie ik genoeg zwervers. Je ziet ze overal. Nu weet ik niet of deze man ook daadwerkelijk dakloos was, maar onverzorgd en een tikje in de war zag hij er wel uit. Maar herrie schoppen of iemand lastig vallen, zag ik hem niet doen. Hij vertelde mij zo vrolijk dat hij thuis ook honden had, dat ik bijna niet kon geloven dat deze man zo een groot alcohol probleem had. Want die lucht rook je al van een paar meter afstand. En waarom dan toch die lach? Gewoon, omdat ik blij was dat deze meneer eens wat anders kocht dan medicijnen. Vaak kopen zwervers deze, omdat ze er verslaafd aan zijn.

Dakloos in Nederland ben je niet zomaar. Mijn mening is dat deze mensen stuk voor stuk ziek zijn. En dan heb ik het niet over gestoord. Verslaving is in mijn ogen ook een ziekte. Eentje waar velen niet vanaf komen. Ziek kun je zijn op verschillende manier en in verschillende mate. Nu weet ik dat mijn mening vrij uitgesproken kan klinken. Misschien ben je het er dan ook wel helemaal niet mee eens. Of misschien heb ik het gewoon echt fout. Mijn vraag aan jullie is dan ook: Hoe is het mogelijk dat mensen in Nederland zwerver kunnen zijn?

 

 

Laura van EijkAuteur: Laura van Eijk
Leeftijd: 18 jaar
Website: www.lumostyle.blogspot.com

Laura zit momenteel in het examenjaar van VWO. Daarnaast werkt ze in een drogist, blogt ze, ze doet aan dansen, is gek op fotografie en film en houdt ook erg van fashion.

Geloof je dat er meer is? Ja, ik geloof daar in, maar niet als in een vorm van god of dergelijke!