Het leven is niet altijd fun…

Voor sommige mensen lijkt het leven zo makkelijk. Met een constante lach over straat, goede cijfers op school, een stabiele relatie, zowel met een vriend of vriendin als met God, super sociaal. De vragen schieten dan weleens door mijn hoofd. Gaat het echt met iedereen altijd goed? Of is het een masker? Doet iedereen maar gelukkig omdat verdriet wordt gezien als masker? Maar ook waarom het leven voor de een zoveel meer fun is dan voor de ander.

Zomerstorm
Laten we één ding vooropstellen. Het leven is niet altijd alleen maar fun. Van de ene op de andere dag kan het omslaan. Als een zachte zomerdag waarin je overvallen wordt door de plotselinge warme regen, de bliksemflitsen die langs de hemel omlaag knallen. Ik vergelijk het leven wel vaker met zo’n zomerse onweerstorm. Het ene moment zit je genietend op je handdoekje met je boek. Geen zorgen, niks dat je gevoel in de weg staat. Maar net zo plotseling kan het weer omslaan. Ren je naar binnen, hopend dat je boek niet doorweekt raakt. De onrustige gevoelens, de twijfels, dat knagende gevoel dat het allemaal fout gaat komt terug. Alsof je maar een tikje nodig hebt om op de grond te vallen. Alsof de wereld opeens geen enkele interesse meer in je heeft. Je alleen staat met niemand om je heen.

Omslag
Die rustige gevoelens slaan om. Er gebeurt iets. Iets zo plotseling. Een laag cijfer. Een slechte keuze. Een familielid dat ziek wordt. Een vriend die wordt aangereden. Het leven is net zo onverwachts als een zomerstorm. Het ene moment geen wolkje aan de lucht. Het volgende moment stormt het en is er geen stop meer aan die warme regen die door je haren stroomt.

“Het leven is net zo onverwachts als een zomerstorm”

Wat nu?!
Nu is dit misschien een advies wat niet iedereen wil horen. Want laten we eerlijk zijn, wie omarmt er nou zijn problemen, leeft ermee en leert ervan te houden? Je kan wel boos naar de lucht staren, boos omdat de zon weg is. Maar waarom niet in de regen staan. Je armen wijd open terwijl je omhoogkijkt. God laat ons van alles meemaken. Maakt ons sterker. Toch worden we boos op hem als het lijkt alsof Hij ons niet helpt in onze moeilijke momenten. Het is Zijn doel om naast ons te staan. Om ons juist ook te steunen in de duistere periodes, de zware tijden, de tijden waarin we ons zo ontzettend rot voelen. Hij staat daar om ons sterker te maken!

Tegenslagen zullen altijd gebeuren, het leven zal nooit alleen maar fun zijn. Maar we kunnen in ieder geval proberen ermee te leven. Met de hulp van een hemelse Vader moet dat zeker lukken. Een God die waar we ook gaan bij ons is.

Meer over dit onderwerp lezen?