Het geloof bespreken in een vriendschap: hoe doe je dat?

Geloven en vriendschap, gaat dat samen? En hoe dan? Ik heb je al verteld dat ik je geloof delen erg belangrijk vind in een vriendschap, maar dat betekent niet dat dit altijd makkelijk is. Bij de ene vriendschap zal dit ook makkelijker gaan dan bij de ander.

Ik denk dat geloven en vriendschap begint met inzien dat God mensen op je pad zet. Hij geeft ze aan jou omdat jij ze nodig hebt, zij jou nodig hebben en omdat jullie samen naar God kunnen groeien. Als ik merk dat ik goed bevriend raak met iemand probeer ik me ook altijd af te vragen waarom God deze persoon in mijn leven heeft gezet. Ik merk dat dit de vriendschap nog meer waarde geeft. Heb je eigenlijk nog niet zoveel vrienden? Bid dan of God mensen op je pad wil brengen.

Samen bidden en Bijbel lezen
Dat is het begin, maar je geloof concreet maken in een vriendschap is een volgende stap. Dit kan bijvoorbeeld door samen Bijbel te lezen of een dagboek door te lezen. Zo kun je samen praten over wat je ervan vindt. Je kunt dan samen iets kiezen wat je interessant vindt en daarover doorpraten.

‘In het begin kan het een beetje ongemakkelijk voelen’

Samen bidden is natuurlijk een andere manier om geloof te betrekken in je vriendschap. Dit kan in het begin best wel een beetje ongemakkelijk voelen. Als je nog niet vertrouwd bent met hardop bidden, bid dan eerst zelf in je eentje eens hardop. Een mooie eerste stap is dan om voor het eten te bidden als je samen met je vriend of vriendin gaat eten.

Goede en slechte tijden
Maar je kunt ook echt voor elkaar bidden. Dit kan als iemand je bijvoorbeeld iets vervelends vertelt en je dat in gebed wilt brengen bij God. Je kunt er ook voor kiezen om voor elkaar te bidden. Dan kun je allebei delen wat je bezighoudt, waar je dankbaar voor bent, waar je voorbede voor wilt.

‘Hoe gaat het met je geloof?’

En je kunt natuurlijk ook nog gewoon dingen delen die met het geloof te maken hebben. Met een vriendin van mij heb ik afgesproken dat we elkaar elke keer als we elkaar zien vragen: ‘Hoe gaat het met je?’ en ‘Hoe gaat het met je geloof?’. Zo wordt het makkelijker om hier iets over te delen.

Leer van elkaar 
Als ik tegen problemen aanloop in mijn geloof denk ik vaak ook na of ik een vriendin heb die me hierbij kan helpen. Zo vond ik tekenen van God zien altijd lastig en vroeg ik dat aan iemand die daar veel ervaring mee heeft. Ook vond ik bidden een poosje best wel moeilijk en vroeg ik een andere vriendin om regelmatig met mij te bidden en te vertellen hoe ze dat doet.

‘Maar waarom zou je dit allemaal doen?’

Maar waarom zou je dit allemaal doen? Ik geloof dat de belangrijkste reden is: God werkt door mensen heen. Door Hem te betrekken in je vriendschap kan Hij de mensen om je heen inzetten om iets van Zichzelf te laten zien. Maar ook kun je zo van elkaar leren over het geloof. Geloven is niet altijd makkelijk, en hoe gaaf is het om dat te delen met een leeftijdsgenoot die heel erg dicht bij je staat?

Belangrijkste: maak het bespreekbaar
Ik hoop dat ik je zo een beetje geholpen heb om je geloof te betrekken in vriendschappen. Het allerbelangrijkste is: bespreek met elkaar dat je het graag over je geloof wilt hebben. Dit is misschien best wel spannend om voor te stellen, maar als je er samen over praat kun je bespreken welke manier het beste bij jullie past.

Samen het geloof bespreken? Volg samen een Alpha – Youth bij jullie in de buurt!

Meer over dit onderwerp lezen?