Het faalmomenten-cadeau

Onder het lijstje “mijn grootste faalmomenten” vallen verdacht veel mondelinge presentaties. Voor een grote groep mensen staan, iets stamelend proberen uit te leggen in combinatie met rare handgebaren – nope, thank you. Heel misschien liep het fout door mijn geringe voorbereidingen. Maar weet je wat het stomste ervan is? Ik kreeg er nooit een cadeau voor.

Geen enkel persoon reageerde op mijn falen met een cadeau. Niemand organiseerde een feestje, gaf me een nieuwe jas of overlaadde mij in sieraden. Ik weet wat je denkt en je hebt waarschijnlijk gelijk: ik heb echt loser vrienden.

Het is maar vreemd dat we cadeaus krijgen voor onze successen en niet voor onze falers. Door heel de Bijbel heen reageert God namelijk heel anders. Is dat je ooit opgevallen? Mensen falen en God reageert met liefde en een cadeau.

Neem bijvoorbeeld Adam en Eva. Ze faalden en verstopten zich in de bosjes in hun zelfgemaakte kleding. Als reactie offert God een dier op en geeft hen nieuwe kleding. Grote kans dat deze kleding beter in elkaar zat dan hun vijgenbladeren. Zelfs wanneer God hen het paradijs uit stuurt, lijkt het alsof Hij zijn liefde niet kan weerhouden.

Even later doodt Kain zijn broer Abel. Wat doet God? Hij geeft hem Zijn teken van bescherming. Vervolgens liegt Abraham over zijn vrouw door de koning te vertellen dat het zijn zus is. Wat gebeurt er daarna? God zelf zet het recht en de koning overlaadt Abraham met rijkdom. Verderop in de Bijbel komt de rebelse, verloren zoon thuis en krijgt hij een feest.

Betekent dit dat God zomaar uitdeelt elke keer als we falen? Dat denk ik niet. Maar Hij is wel degene die overal in de Bijbel mislukkelingen een tweede en derde en 50e kans geeft. Dat betekent dat ik nog heel veel slechte presentaties mag geven. En dat we niet hoeven te verstoppen in de bosjes. Elke keer als we falen staat God klaar met iets heel moois: het cadeau van liefde en vergeving.

Hoe ga jij met falen om?