Help, ik vergeet God heel vaak!

Heb jij weleens het gevoel dat je jezelf verliest? Dat je helemaal opgaat in je studie, waar je nog zoveel voor moet leren. Of dat je werk zoveel tijd van je vraagt, dat je ’s avonds als een blok in slaap valt. Dat je zoveel bezig bent met je familie en vrienden, waardoor je geen moment alleen bent? Het is zo makkelijk om God dan te vergeten…

Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms even stilgezet moet worden. Mijn leven voelt dan als een trein die maar niet stopt met rijden. Met tweehonderd kilometer per uur jaagt die trein over het spoor en remmen doet ‘ie niet. Ik wil mijn beste beentje voorzetten, ik wil presteren en ik wil aan de top komen.

Soms voelt het alsof ik niet zelf de trein bestuur, maar dat bijvoorbeeld mijn studie achter het stuur zit. Dat kost veel energie. Elke ochtend kan ik wel tien dingen verzinnen die ‘echt nog af moeten deze week!’ Word ik daar productief van? Ja! Heb ik genoeg tijd voor belangrijkere dingen, zoals voor God? Nee, dat schiet er dan bij in.

‘Ben ik wel goed genoeg?’

Ondanks dat ik door raas in het leven, merk ik dat God altijd bij mij is, ook in de periodes dat ik heel druk ben. Juist op het moment dat mijn levenstrein op zijn topsnelheid is, lijkt het net alsof God aan de rem trekt. Hij zet mij stil. Nu is het even genoeg.

Hoe? Nou, dan hoor ik bijvoorbeeld een preek die mij raakt, alsof de dominee speciaal voor mij preekt. Of dan heb ik een gesprek met een klasgenoot waaruit blijkt dat ik even rustig aan moet doen. Of dan lees ik een bijzonder verhaal waar ik me in herken of waaruit blijkt hoe goed God wel niet is. Het is dan net alsof God achter het stuur van mijn levenstrein gaat zitten. Op dat moment krijg ik eindelijk lucht en heb ik tijd om over God na te denken, om Bijbel te lezen en om te bidden. Dat vind ik super bijzonder en dit is voor mij een teken dat God altijd bij mij is!

Schuldig
Toch vind ik het soms lastig om bijvoorbeeld te vragen of God mij wil helpen. Ik vind dat ik te weinig bid en als ik dan iets van Hem nodig heb, kom ik ineens vragen of Hij mij wil helpen. Dat voelt dan toch niet helemaal eerlijk.Voor mijn idee ben ik veel te weinig bezig met de Bijbel en met God. Elke zondag neem ik me weer voor om elke dag uit de Bijbel te lezen en om te bidden, maar dit is een voornemen dat vaak mislukt. Ik ben dan te moe of te druk met andere dingen. Zou God mij dan wel goed genoeg vinden en zou Hij mij dan wel willen helpen?

‘Dit geeft mij moed en energie’

Gelukkig staan er in de Bijbel heel veel teksten die mij vertellen dat ik altijd bij God mag komen en dat God mij altijd wil helpen. Zo staat er in Jozua 1 vers 9 het volgende: ‘Wees vastberaden en standvastig, laat je door niets ontmoedigen en weerhouden, want waar je ook heen gaat, de Heere God staat je altijd bij’. Ondanks al mijn mindere dingen is God er wel voor mij! Dit is iets wat mij altijd heel veel moed en energie geeft. Ik heb een God die altijd bij mij is en die mij altijd wil helpen.

Tips: Hoe houd ik contact met God?
God is er altijd voor mij en daarom wil ik Hem niet vergeten. Daarom ben ik nog aan het zoeken wat voor mij het best werkt. Op dit moment helpt het mij heel erg om een dagboekje te lezen die mij aanspreekt. Zo lees ik op dit moment het dagboek ‘Elke dag een cadeautje’ van Daniëlle Heerens, waarin elke dag een tekst voorbij komt met een korte uitleg. Ook vind ik het fijn om de Bijbel App op mijn telefoon te hebben. Zo kan ik op elk moment van de dag Bijbellezen en hoeft dit niet op een vast tijdstip.

Misschien herken je jezelf wel in mijn verhaal. Daarom ben ik heel erg benieuwd of jullie nog tips en tricks hebben om meer met God bezig te zijn op een manier dat je het ook echt doet. Laat het me dan vooral even weten met bijvoorbeeld een DM!

Meer over dit onderwerp lezen?