Help: ik twijfel over mijn geloof!

Twijfel: daar heb jij vast weleens mee te maken gehad. Misschien heb je weleens getwijfeld over je opleiding, vrienden en noem maar op. Eigenlijk kan je over alles wel twijfelen. Ik kan dat namelijk wel. Ik twijfel al bij de kleinste dingen: wat zal ik aandoen vandaag? Welke ijssmaak zal ik kiezen? En past de opleiding die ik doe eigenlijk wel bij me? Soms heb ik ook twijfels over het geloof. Is dat erg?

Volgens de Van Dale is dit de definitie van het woord ‘twijfel’: 
Onzekerheid, gebrek aan vastheid van wil of besluit, besluiteloosheid 

Oeps. Daar herken ik mij in! Of het nou over school, werk of kleine dingen gaat zoals eten of kleding: ik denk overal over na. En wanneer ik iets niet zeker weet, voelt dat niet goed. Ik vind het moeilijk om dingen te geloven die ik zelf niet begrijp, zoals sommige dingen die in de Bijbel staan en het bestaan van God. 

‘Als ik de wonderen uit de bijbel kon zien, geloofde ik vast meteen!’

Wonderen 
Er staan in de Bijbel heel veel dingen die moeilijk zijn te begrijpen. Denk maar eens aan de wonderen die Jezus deed: dat kan ik me helemaal niet voorstellen, dat moet wel zo bijzonder zijn geweest! Af en toe denk ik: zou het niet makkelijker geweest zijn om te geloven in de tijd dat Jezus nog op aarde was? Dan kon ik zelf al die wonderen zien en dat geloofde ik vast meteen! Maar als ik hierover nadenk, voel ik me gelijk al ondankbaar en schuldig. Mag ik eigenlijk wel twijfelen over mijn geloof? En wat doe ik hieraan? Gelukkig kwam ik erachter dat er ook veel verhalen in de Bijbel staan over mensen die twijfelden. 

Nicodemus 
Zo twijfelde Nicodemus ook over zijn geloof. Hij was een belangrijke Farizeeër in de tijd van Jezus. Maar toen hij twijfelde, besloot hij niet om er niks mee te doen. Hij besloot om naar Jezus te gaan met al zijn vragen en twijfels! Het hele verhaal lees je in Johannes 3. Hmm… Misschien leef ik nu niet in de tijd waar Jezus als mens op de aarde rondliep, maar ik kan wel altijd naar Hem toe met al mijn vragen en twijfels!  

‘Hoe bijzonder is dat: Jezus zoekt de twijfelende Thomas op!’


Een ander voorbeeld uit de Bijbel is Thomas. Thomas was een van de discipelen van Jezus. Hij geloofde niet dat Jezus uit de dood was opgestaan. Hij zei tegen de andere discipelen dat hij dit alleen zou geloven wanneer hij de wonden van de spijkers in de handen van Jezus kon voelen. Een week later stond Jezus ineens bij de discipelen in huis. Thomas kon de wonden voelen en hij zag dat Jezus leefde! Hoe bijzonder is dat: Jezus zoekt de twijfelende Thomas op! Dat werkt voor mij super motiverend. Ook al heb ik soms mijn twijfels, Jezus vergeet ons niet en Hij zal altijd aandacht en liefde voor ons hebben. Zo bijzonder!

Twijfel = niet erg! 
Het is helemaal niet erg om te twijfelen. Twijfel laat juist zien dat je goed over dingen nadenkt en dat je ermee bezig bent. Wel is het belangrijk dat je iets met deze twijfels gaat doen. Misschien helpt het om met iemand erover te praten, om te bidden of om in je Bijbel te lezen over Jezus. Voor mij helpt het om de verhalen te lezen over bijvoorbeeld Nicodemus of Thomas. Zo wil ik net zoals Nicodemus Jezus opzoeken met mijn vragen en twijfels, maar geeft het ook veel vertrouwen om te lezen dat Jezus Thomas opzoekt wanneer Thomas met twijfels zit.  

Hoe gaan jullie om met twijfels? En hebben jullie nog handige tips? Laat het ons weten door bijvoorbeeld een DM!