Help! Hoe maak ik de juiste studiekeuze?

De studiekeuze. Wat een ontzettend belangrijke beslissing. Het bepaalt namelijk wat ik de rest van mijn leven ga doen. Wat nou als ik de verkeerde keus maak? Dan word ik niet succesvol en misschien wel minder gelukkig. Hoe moet ik kiezen? Help!

Wellicht gaat deze gedachte nu door je hoofd. Of misschien heb je al gekozen welke studie je wilt gaan doen, maar twijfel je toch nog. Toen ik klaar was met de havo gingen bij mij in ieder geval alle alarmbellen rinkelen. Ik vond het zo lastig om op zeventienjarige leeftijd een keus te moeten maken voor de rest van mijn leven. Tenminste, dat is hoe ik er toen over dacht, een keus voor de rest van mijn leven. Nu denk ik daar anders over…maar daarover later meer.

Snel diploma halen
Hoe maak je nou zo’n keuze die zo belangrijk is? Sorry, deze blog is geen ‘How-to-do’, want ik denk dat iedereen op zijn of haar eigen manier keuzes maakt. De een zoekt een studie waarmee je de bestbetaalde baan kan krijgen. De ander zoekt een studie die vooral makkelijk is,  zodat je lekker snel je diploma kan halen. Of je kiest juist de studie die het meest voorkomt in je familie, zodat je bijvoorbeeld het bedrijf van je ouders over kan nemen. En zo zijn er nog veel meer redenen te bedenken voor het kiezen van een studie.

‘Mijn vrienden vertelden me dat ik goed kan luisteren’

Waarmee kan ik je dan helpen? Nou, door mijn eigen verhaal te delen. Toen ik een studiekeuze ging maken lette ik niet op al die redenen, ik vroeg mezelf af ‘Waar word ik gelukkig van?’. Want als je iets kiest waar je gelukkig van wordt zal het ook een stuk makkelijker zijn om gemotiveerd te blijven. Zo houd ik vooral van omgaan met mensen. Dat was me al snel duidelijk. Daarnaast heb ik aan vrienden gevraagd wat zij vonden dat ik goed kan. Zij vertelden mij dat ik goed kan luisteren, maar ook houd van aanpakken. Dus ik ging op zoek naar een sociale studie.

Twijfel
Toen ik hier zo mee bezig was bedacht ik me opeens: ‘Is het eigenlijk wel stoer om zo’n sociale studie te gaan doen?’ Ik ging heel erg twijfelen. Ik dacht dat ik misschien beter communicatie of een creatieve studie kon gaan doen. Maar toen ik meer ging lezen over deze studies en ik kreeg het gevoel dat dit me niet gelukkig zou maken. Ik wil mensen helpen, face to face!

‘Geloof me: het is niet erg om niet gelijk te weten wat je wilt!’

Juist deze fase van twijfelen heeft me geholpen om erachter te komen wat ik echt leuk vind. Waar ik blij van word. En geloof me, het is helemaal niet erg om niet gelijk te weten wat je wilt. Ik heb na de middelbare school eerst een tussenjaar gedaan, gewoon omdat ik niet wist wat ik wilde. Uiteindelijk ben ik toegepaste psychologie gaan doen, voor mij een hele goede keus. Het klinkt misschien makkelijker dan het is, iets kiezen waar je gelukkig van wordt, maar ik wil je uitdagen om het toch te proberen! Kijk gewoon maar eens naar de dingen die je de afgelopen jaren hebt gedaan. Waar werd jij echt blij van? Welke kwaliteiten kan je inzetten? Kies iets wat bij je past!

Vertrouwen op God
En om even de druk van het hele gebeuren af te halen: als je dan een studie hebt gekozen, is dat NIET een keuze voor je leven. Je kunt er altijd je eigen draai aan geven. Je kunt altijd nog een andere weg in slaan of het roer helemaal omgooien. Ik zal je namelijk verklappen: je blijft je leven lang keuzes maken! Grote keuzes als bijvoorbeeld: ga ik op kamers wonen of blijf ik bij mijn ouders? En kleinere keuzes: koop ik nog meer nieuwe kleding of spaar ik voor die leuke vakantie? En als je een beetje op mij lijkt dan is het maken van al die keuzes niet makkelijk. Toch is er één iets in mijn leven, dat het wel een stuk makkelijker maakt. Ik vertrouw namelijk op God. Wat er ook gebeurt, ik weet dat hij voor mij zorgt en mij wil helpen, welke keuze ik ook maak.

Waar laat jij je door leiden bij het kiezen van de studie? Zijn dat praktische redenen of volg je je hart? En vertrouw jij ook op God of op iets anders bij het maken van keuzes? Laat het ons weten in een DM op Instagram of persoonlijk berichtje op Facebook!

Meer over dit onderwerp lezen?