Help! Kan ik nog wel genieten in tijden van stress?

M’n gezin gaat naar het strand, terwijl ik moet leren voor m’n examens. Even verafschuw ik het lekkere weer in combinatie met mijn doel om een diploma te halen. Waarom moet het nou zo lekker weer zijn terwijl ik de halve wereldgeschiedenis uit m’n hoofd moet gaan leren?

Na een uurtje leren over oninteressante gebeurtenissen in de Koude oorlog las ik een pauze in en ga buiten zitten. Met een chocolade-ijsje in m’n hand en omringt door familie Merel sluit ik m’n ogen en geniet ik van de warmte en de zon. Terwijl mijn gezin op het (waarschijnlijk drukke) strand ligt, heb ik geen last van huilende en spelende kinderen om me heen en het opwaaiende zand. Ik ben ook nog eens nuttig bezig geweest! Dat besef maakt het een stuk minder erg dat ik niet aanwezig ben op dat strand.

Genieten van de kleine dingen, het klinkt zo ontzettend cliché, ik weet ’t. Maar het mooie aan genieten is dat het altijd en overal kan, zelfs in je examentijd, zelfs in je eigen achtertuin. En je maakt er niet alleen jezelf blij mee, maar ook God. God wil niet dat je alleen maar zit te stressen, Hij wil dat je geniet van het leven, Hij geniet als wij genieten. Je hebt er geen luxe resort of een wellness center voor nodig, want het staat zelfs in de Bijbel:

‘Daarom zeg ik: geniet van het leven! Er is niets beters op de wereld dan eten en drinken en vrolijk zijn! Een mens moet hard werken tijdens het leven dat God hem op deze aarde geeft. Maar als je geniet, kan je het leven aan.’ (bijbelboek prediker 8 vers 15)

Las daarom een pauze in! Ga tussen het leren door naar buiten! Doe wat je leuk vindt en zet je scheikundige of 16e eeuwse gedachtes even om naar wat anders. Gewoon even genieten, en God bedanken. Dan ga ik nu weer snel door met leren.