Heeft mijn leven eigenlijk wel zin?

Vaak gebeurt het me dat ik ’s avonds in bed opeens diep over het leven aan het nadenken ben. Dat gebeurde me laatst. Ik dacht opeens: waarom ben ik nou hier op deze aarde? Heeft mijn leven zin? Een typisch onderwerp waar ik urenlang over kan nadenken ik m’n bed.

Wat is mijn doel in dit leven?
Ik voelde me op dat moment niet heel gelukkig. Niet dat ik depressief was, maar ik was een tijdje gewoon niet zo happy. Ik dacht: veel mensen hebben als doel in het leven om gelukkig te zijn. Maar ik ben op het moment niet zo gelukkig. Heeft het leven dan geen zin voor mij? En toen dacht ik: misschien is het dan een beter doel om andere mensen gelukkig te maken en mijn liefde met hen te delen. Dat klinkt best mooi. Misschien heeft mijn leven op die manier zin. Als iedereen het doel heeft om anderen gelukkig te maken, dan zou de aarde een hele gezellige plek worden.

‘Maar toch knaagde er nog steeds iets’

Maar toch knaagde er nog steeds iets. Namelijk: wat nou als het mij niet lukt om anderen gelukkig te maken? Of wat nou als ik niemand heb om liefde aan te geven? Wat betekent dat dan? Is mijn leven dan zinloos?

Wat geeft mijn leven dan wel zin?
Ik kwam er niet uit en op een gegeven moment ging ik maar wat muziek luisteren. Ik luisterde naar liedjes van de band ‘For King and Country’. De liedjes gingen over dat er hoop is voor de mensen die het zwaar hebben en het ging erover dat de jeugd zijn dromen moest naleven. Ik bedacht me opeens: misschien wil God mij wel iets duidelijk maken. Ik realiseerde me namelijk dat als ik niet gelukkig ben of als andere mensen wegvallen, dat ik altijd God nog heb. Misschien is hij wel mijn doel in het leven.

‘Met die gedachte kan ik rustig gaan slapen’

Ik ben er nu van overtuigd dat God een plan met mijn leven heeft en dat mijn leven zin heeft omdat ik leef voor God. Als ik gelukkig ben, kan ik God daar dankbaar voor zijn. Als ik niet gelukkig ben, kan ik altijd bij God terecht. Als ik mijn liefde deel met anderen, doe ik dat voor God. Als ik mijn liefde niet kan delen met anderen, kan ik mijn liefde aan hem geven. Zo kom ik altijd bij God uit en zo is HIJ mijn doel geworden! Met die gedachte kan ik rustig gaan slapen.

Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt! Wil je reageren of heb je een vraag? Stuur een berichtje naar me!

(Trouwens, de liedjes die ik luisterde waren Long Live en It’s Not Over Yet.)

Meer over dit onderwerp lezen?