Heb jij wel eens spijt?

Heb je wel eens spijt ergens van? Je hebt iets gemaakt of gedaan en je baalt wat er van geworden is. Het liefst zou je helemaal opnieuw willen beginnen. Je kunt accepteren hoe het geworden is of alles aan de kant schuiven en daadwerkelijk opnieuw beginnen. Dat laatste heeft God al een keer gedaan.

Heb je de film Noah al gezien? Deze Hollywoodfilm vertelt het verhaal van Noach uit de bijbel. Veel dingen zijn geromantiseerd of anders dan in de bijbel beschreven is, maar uiteindelijk gebeurt er hetzelfde. God laat de aarde vollopen met water en alle mensen en dieren worden weggevaagd. Alles, behalve van elke diersoort een mannetje en een vrouwtje en Noach en zijn gezin. Zij waren de enige in wie God nog vertrouwen had.

Het had allemaal zo mooi moeten zijn. God had Adam en Eva gemaakt en hen in een perfecte omgeving laten wonen. Het leven was vol zonneschijn. Maar Adam, Eva en hun nakomelingen waren egoïstisch en slecht. In de bijbel staat het zo:

“De HEER zag dat alle mensen op aarde slecht waren: alles wat ze uitdachten was steeds even slecht. Hij kreeg er spijt van dat hij mensen had gemaakt en voelde zich diep gekwetst. Ik zal de mensen die ik geschapen heb van de aarde wegvagen, dacht hij, en met de mensen ook het vee, de kruipende dieren en de vogels, want ik heb er spijt van dat ik ze heb gemaakt. Alleen Noach vond bij de HEER genade.”

God heeft spijt van wat Hij gemaakt heeft en grijpt rigoureus in. Alles wat slecht is wordt weggevaagd en God kan opnieuw beginnen. Kun je je voorstellen hoe dat geweest moet zijn? Dat een hele aardbol volloopt met water en alles en iedereen weg is. Hoe bizar is dat…

We mogen weten dat God zoiets nooit meer zal laten gebeuren, dat heeft Hij beloofd. Maar we mogen hier wel wat van leren. Zijn wij beter dan de mensen uit die tijd? Denken wij niet vooral aan onszelf en weinig aan de ander of aan God? Ik kan die vraag niet voor jou beantwoorden, maar voor mezelf weet ik dat ik niet veel beter ben dan de mensen van toen.

Maar gelukkig hebben wij een manier gekregen om die slechte dingen achter ons te laten. Jezus wil al onze slechte dingen, onze leugens, ons egoïsme en alle andere zonden die we doen op zich nemen. Daarvoor hoef je alleen maar aan Hem toe te geven dat je fout bent geweest en vergeving te vragen. Op die manier mogen we elke dag weer opnieuw beginnen.

Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.