Heb je naaste lief als jezelf

Wat wil ik? Wat is goed voor mij? Welke opleiding zal ik doen? Wie kan mij gelukkig maken? Het zijn vragen die tegenwoordig normaal lijken. Het gaat er immers om dat jij gelukkig bent! Maar hoe zit het dan met je naaste? 

Het is makkelijk om ons leven in te richten met één agenda; die van onszelf. Mijn leven moet zo leuk mogelijk zijn, en ik wil alles doen wat maar kan. Een goede opleiding? Check. Een vriend of vriendin die mij gelukkig maakt? Check. Een leuk huis? Check. Vaak vergeten we dat het daar eigenlijk helemaal niet omdraait…

Zelf kan ik ook wel eens vastzitten in alle dromen die ik voor mijn eigen leven heb, wat een ander wil of nodig heeft vind ik een stuk minder belangrijk. Maar is dat wel eerlijk? Als ik in de Bijbel lees zie ik teksten staan als ‘heb je naaste lief als jezelf’. Een bekende tekst voor veel christenen. Prima, want ik gun mijn naaste ook een goede opleiding, leuke partner en een leuk huis.

Maar is dat echt wat er met die tekst bedoeld wordt? Moeten we alleen maar meer willen? Ook voor onze naaste? Ik denk dat het ergens anders om gaat. Als we kijken naar Jezus was Hij er helemaal niet mee bezig om zoveel mogelijk dromen waar te maken, ook niet voor Zijn naasten. Wat Hij wel deed? Liefhebben! En ik denk dat Jezus dat ook van ons vraagt, heb je naaste lief als jezelf. Hou zoveel van mensen, als hoe Ik van ze houdt.

Moeilijk? Zeker weten! Durf jij de uitdaging aan?

 

 

Marit SmitAuteur: Marit Smit (webredacteur YA)
Leeftijd: 25 jaar
Hobby’s: Lezen, zingen, surfen op internet, winkelen, naar de dierentuin of de Efteling, volleybal.
Geloof je dat er meer is? Jazeker! Ik geloof in een God van liefde, een God die ontzettend veel om ons geeft.