Gooi toch geen eten weg

“Laatst deed ik de overgebleven spruiten door mijn havermoutpap.” Dat vertelde een oudere man mij, toen ik druk bezig was in de sportschool. Hij was gek op eten, maar hield er niet van om het weg te gooien. Vanochtend at hij havermoutpap en toevallig had hij van gister nog spruiten over. Het leek hem een goed plan om deze twee bij elkaar te gooien. Beide zijn immers super gezond. Op mijn verbaasde reactie of dat wel lekker was, kreeg ik een onverwacht antwoord: “Ik proefde het verschil niet eens”.

Nu weet ik van mijn moeder dat ze van het eten dat ze maakt, zo min mogelijk weg probeert te gooien. Toch kun je met deze hoeveelheden een geheel weeshuis te eten geven. Misschien een tikje overdreven, maar hé, je snapt wat ik bedoel. Zo gaat dat niet alleen bij ons, maar ik zie dat het overal gebeurt. Supermarkten gooien per dag kilo’s voedsel weg. Soms omdat het wettelijk over datum is, terwijl je het in realiteit makkelijk kunt eten zonder er ziek van te worden. Daarbij komt ook nog dat klanten genoeg keuze moeten hebben. Als jouw favoriete fruitdrankje op is, wil je natuurlijk dat deze weer wordt bijgevuld. Je weigert om een andere smaak te kiezen, die misschien ook wel lekker is. De supermarkt eigenaar geeft je gelijk en laat meteen iemand nieuwe drankjes bijvullen. Zo worden dagelijks producten weggegooid.

En stiekem maakt dat me boos. Ik kreeg laatst te horen dat er meer dan genoeg eten is voor ieder mens op de wereld. Het is alleen niet eerlijk verdeeld. En terwijl wij moeilijk doen over een taart die gebroken in de supermarkt ligt, zal iemand die bijna sterft van de honger dat met tranen van blijdschap opeten. Oneerlijk eigenlijk hoe sommige dingen verdeeld zijn. Denk jij dat je er wat aan kan doen?

 

 

Laura van Eijk Auteur: Laura van Eijk
Leeftijd: 18 jaar
Website: www.lumostyle.blogspot.com

Laura zit momenteel in het examenjaar van VWO. Daarnaast werkt ze in een drogist, blogt ze, ze doet aan dansen, is gek op fotografie en film en houdt ook erg van fashion.

Geloof je dat er meer is? Ja, ik geloof daar in, maar niet als in een vorm van god of dergelijke!