God als kraanmachinist

Hanne loopt door Amsterdam als ze ineens een hijskraan ziet. Stel je voor dat God in die kraan zou zitten!

Ik loop middenin Amsterdam. Ik word overrompeld door de drukte om me heen, al die mensen, het lawaai, de chaos, de stad. Het lijkt wel alsof de wereld schreeuwt om aandacht. De mensen, ieder met zijn/haar eigen verplichtingen, verwachtingen, eisen, doelen, zorgen en plannen. Ieder met een eigen leven. De grote gebouwen in de stad, waardoor ik me even heel klein voel. Een heel klein deel van deze drukke maatschappij.

Achter die hoge gebouwen zie ik nog hogere hijskranen. En bovenin die hijskranen, vanuit die kleine cabine, heeft de kraanmachinist het overzicht. Zoals die kraanmachinist ziet wat er gebeurt, snapt wat er komen gaat, zo zouden wij de wereld ook zo graag willen snappen. Zoals die kraanmachinist de stad een stukje geordender maakt, precies wetend wat zijn taak is, een stukje van de chaos wegneemt, zo zouden wij ook zo graag de controle willen hebben en weten wat we moeten doen. Weten wat goed is. Zoals die kraanmachinist zijn werk daar in alle rust doet, zo zouden wij ook zo graag even rust hebben. Zonder de drukte, chaos en het lawaai van deze maatschappij.

Morgen ziet de stad er weer anders uit. Andere mensen met andere verhalen, andere doelen en andere dromen op andere plekken. Waar het uitkomt? We weten het niet. Wat zou ik graag daar bovenin die hijskraan willen zitten, de boel begrijpen.

Die stad, waar alles maar doorgaat, waar iedereen moet presteren, waar je connecties moet hebben, waar je sociale contacten moet onderhouden, waar je je familie niet moet vergeten, waar je carrière moet maken, waar de verwachtingen niet bij te houden zijn, waar je constant bezig moet zijn, waar echte rust niet bestaat. Die stad, die heeft God volledig onder controle. En die rust? Die vind je bij Hem.

God ziet het. God heeft dat overzicht. God kan net als die kraanmachinisten alles zien, alles snappen. En wat een geweldig idee is het dat wij contact met Hem kunnen leggen! Dat Hij naar ons wil luisteren. Luisteren naar ons leven vol chaos, verplichtingen en zorgen. Hij, die het wel begrijpt. Hij zit daar in die cabine bovenin die hijskraan, en heeft het overzicht. En Hij wil luisteren, naar jou.