Geslaagd! En hoe nu verder?

Ik kan het me dat telefoontje nog zo goed herinneren. Ik was tutu’s aan het passen in een balletwinkel in Almere voor de openingsact van de EO-jongerendag. De tutu zat bijna op zijn plek op het moment dat mijn moeder hysterisch het pashokje binnen paradeerde. ‘JE BENT GESLAAGD!’

Ik was geslaagd. Nog nooit was een woord zo verlossend. Er viel een last van mijn schouders. Niet per se omdat ik dacht dat ik zou zakken, eerder omdat er allerlei ‘what ifs’ in mijn hoofd rond zouden blijven spoken tot het moment dat ik officieel hoorde dat ik mijn diploma binnen had gesleept.

Die zes jaren op de middelbare school waren toch voor niets geweest. Tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Tijd om nieuwe deuren te openen. Maar voordat je een nieuwe deur kan openen zal je eerst een oude deur moeten sluiten, als je niet wilt dat het gaat tochten in je huisje…

‘De puberteit is bijna overwonnen!’

Een deur sluiten kan erg moeilijk zijn. Je schooltijd aan de middelbare school zit erop. Vier tot zes jaar is een lange tijd en je hebt waarschijnlijk veel dingen meegemaakt. Je hebt mooie herinneringen overgehouden aan de middelbare school maar wellicht ook minder mooie. Je moet natuurlijk niet de puberteit vergeten die je inmiddels bijna hebt overwonnen.

Je hebt onderhand ook al veel keuzes moeten maken. Maar heb je altijd het goede gekozen? Het staat buiten kijf dat je erg veel hebt geleerd de afgelopen jaren. Nu ben je toe aan iets nieuws. Maar wat moet je je daarbij voorstellen?

‘Het is een sprong in het diepe’

Nadat ik mijn Vwo-diploma had gehaald ben ik in Utrecht gaan studeren. Op kamers gegaan, lid geworden van een prachtige studentenvereniging, alles erop en eraan. Wat was dat spannend in het begin! Je kunt je nergens op voorbereiden want je kunt je geen voorstelling maken van hoe het zal zijn om een student te zijn. Je moet eigenlijk een sprong in het diepe maken, er op vertrouwende dat er ergens beneden toch wel een vangnet moet zijn.

Ik wil je aanmoedigen deze sprong aan te gaan. Je zult het er levend vanaf brengen, dat beloof ik je. Er staan mooie dingen op je te wachten!

Deze post is geschreven door een Alpha – Youth content team member. Meer weten of ook teamlid worden? Lees hier meer.

Meer over dit onderwerp lezen?