Gepest zonder reden

‘Is het misschien een goed idee om je toetsen op de computer te maken’, vroeg mijn biologie leraar aan mij, nadat hij mij op mijn slechte handschrift had gewezen. Het was een ongemakkelijke situatie en ik voelde de tranen achter mijn ogen branden. Ik dacht aan de vragen die zouden komen van mijn klasgenoten en hoe ik me zou schamen, toen mijn leraar iets zei wat ik nooit zal vergeten. Hij zei: ‘de jongen die naast je zit heeft diabetes, het meisje achter je is dyslectisch, iedereen heeft wel wat en daar hoef je je niet voor te schamen.’

Nu, een jaar later, ben ik hem dankbaar. Dankzij hem zijn niet alleen mijn cijfers omhoog gevlogen, maar besef ik ook dat je niet zomaar iemand kunt beoordelen op zijn gedrag. Toch zijn er veel mensen die dit niet beseffen en wordt er veel gepest. Zelf werd ik ook gepest, in groep zeven en acht. Waarom? Ik snapte er niks van, wat had ik fout gedaan? Als ik er nu op terug kijk, snap ik het wel. Ik was niet ‘vreemder’ dan de rest, er was niks ‘mis’ met mij. Ik was gewoon het meisje die niet achter de massa aanliep, die niet bang was om haar eigen mening te laten horen. Twee jaren lang heb ik me vreselijk ongelukkig gevoeld en wilde ik het liefst gewoon thuis blijven. Nu ben ik trots op mezelf en alles wat ik bereikt heb.

Pesten is een probleem dat al bestaat sinds de prehistorie, maar waarom wordt er gepest? In mijn geval was de reden best duidelijk, maar toch lopen er veel mensen rond die gepest worden en niet weten waarom dit is. Wat zorgt ervoor dat mensen over je oordelen? Want dat is wat pesten voornamelijk is, oordelen over mensen die je niet kent. Ik ben van mening dat kinderen op scholen meer met elkaar in contact moeten komen, dat er tijdens groepsprojecten groepen moeten worden gemaakt met kinderen die normaal nooit bij elkaar zijn. Als we dit vanaf de kleuterschool al doen, dan voorkom je het oordelen en een groot deel van het pesten. Ook moet je kinderen laten inzien dat je mensen niet kunt beoordelen op hun gedrag en dat iedereen geheimen met zich meedraagt, hoe groot of klein deze ook zijn.

Mijn mening over waarom mensen gepest worden is dus zeer duidelijk. Pesten is veroordelen, pesten is jaloezie en pesten is onwetendheid. Wat denken jullie hierover?

 

 

MarryAuteur: Marry
Leeftijd: 17 jaar
Hobby’s: hardlopen, schaatsen en schrijven
Geloof je dat er meer is? Ik geloof niet in een God, maar ik geloof wel dat er meer is dan alleen dit leven. Ik weet zeker dat de geesten van overleden mensen die ons dierbaar zijn, nog steeds een oogje voor ons uithouden.