Genieten zonder Instagram-filter

Echt genieten kan ook zonder na afloop een foto op Instagram te plaatsen. 

Het was een typische herfstachtige zondagmiddag in oktober. Ik was druk bezig met het oplossen van binominale vergelijkingen, m’n vader deed zijn middagdutje en m’n broer keek de zoveelste aflevering van z’n voormalige verslavende serie. Het idee kwam om een kleine herfstwandeling te maken. Mijn broer ging met me mee en we besloten (op advies van mijn broer) onze telefoons thuis te laten, even echt rust.

Na een tijdje belandden we op een bankje in het park. We hadden uitzicht op een oud bruggetje bedekt met bladeren en omringd door hoge bomen. De vroege avondzon zorgde voor roze kleuren in de lucht en de geur van de herfst kwam ons tegemoet. Ik vond het idee van mijn broer om de telefoons thuis te laten opeens niet meer zo leuk. Ik had spijt. Zoveel spijt dat ik m’n telefoon niet mee had genomen, zodat ik dit moment vast kon leggen.

“Kijk nou eens goed, en neem ’t in je op. Je hebt geen foto nodig om het mooi te vinden” waren de woorden van mijn broer. En uiteindelijk gaf ik ‘m gelijk. Dat moment dat ik daar zat met m’n broer met het uitzicht dat we hadden, is niet in megapixels uit te drukken. Foto’s zijn niet altijd een bevestiging van een genietmoment. Echt genieten kan ook zonder na afloop een foto op Instagram te plaatsen. Het beeld van die herfstmiddag zit in m’n gedachte, en staat niet op Facebook of Instagram. Het moment en de herfstgeur is niet opgeslagen op m’n telefoon, maar wel op m’n eigen harde schijf.

Ik vergeet nog wel eens goed te kijken naar alle mooie dingen op deze aarde, waarvan ik geloof dat God het gemaakt heeft. We doen wel alsof we het zien, maar zijn we niet stiekem al bezig met het goede Instagram-effect uitkiezen en wachten op de likes? Ik geloof dat God geniet als wij genieten, dat God wil dat we van zijn schepping genieten. Psalmen 34:9 vertelt ons: “Proef, en geniet van de goedheid van de Heer, gelukkig de mens die bij hem schuilt”.

Die avond had ik vanaf mijn bed een prachtig uitzicht op de maan. Ik weigerde mijn gordijnen dicht te doen en bewonderde m’n eigen uitzicht. Na een seconde of 20 pakte in mijn telefoon en opende Snapchat. Vervolgens probeerde ik de maan te fotograferen. Mijn internet deed het niet. Ik glimlachte.

Foto: Content team member Daantje