GEEN afwas, WEL de Heilige Geest

Yes, het is zover, dacht ik op zaterdagmiddag. We zouden met de Alpha – Youth groep een nachtje weg gaan en ik had erg veel zin in. ’s Middags had ik al met twee andere meiden afgesproken zodat we samen konden rijden. Geen van allen wist precies wat we konden verwachten, dus iedereen was heel benieuwd!

Rond vier uur komen we aan bij een kamphuis en eigenlijk is het meteen heel gezellig. We spelen spelletjes en kletsen wat. Daarna zijn we lekker gaan eten, zelfs de afwas wordt voor ons gedaan! ’s Avonds is het dan tijd voor een Alpha-filmpje. De vorige keer ging mijn blog over de avond met het thema: vertrouwen op God. Het thema van dit weekend is de Heilige Geest, voor veel van ons een abstract begrip. Tijd om daar verandering in te brengen!

‘Voor veel van ons is de Heilige Geest een abstract begrip’

In het filmpje wordt uitgelegd wie de Heilige Geest is en wat Hij precies doet. Het roept een hele hoop vragen op. Zijn de Heilige Geest en God nou dezelfde personen? Woont de Heilige Geest altijd in je? En wat doet ‘ie dan precies? We blijven zo lang door praten dat het filmpje inmiddels al een uur op pauze staat! Uiteindelijk besluiten we om het filmpje maar even af te kijken, anders zou het wel heel laat worden… Hoewel dat ook niet uitmaakt op zo’n weekend 

Sportoutfits en vuurtjes
De avond is hartstikke gezellig. Er is veel vrije tijd en we zitten tot de late uurtjes bij het kampvuur. Ook daar heb ik goede gesprekken, maar ook heel veel lol. Rondom het vuur spelen we een spelletje en voor ik het weet is het al half 4! Tijd om naar bed te gaan… De volgende ochtend worden we om half 10 bij het ontbijt verwacht. Na het ontbijt worden de sportoutfits uit de tas getoverd en wordt het een ware strijd tussen twee teams. Van een parcours afleggen met een boomstam tot het zo snel mogelijk onthouden van cijfercombinaties. Dat alles leidt uiteindelijk tot een gelijkstand.

‘Ik heb goede gesprekken maar ook heel veel lol!’

In de middag is tijd voor een nieuw filmpje. We zitten voor het eerst met de twee groepen bij elkaar. Dit keer ging het over hoe mensen de Heilige Geest kunnen ontvangen. Ik vind de meeste filmpjes heel fijn en duidelijk, maar deze vind ik tot nu toe echt één van de beste. Ik kan alles makkelijk volgen en ik snap de voorbeelden goed. Na het filmpje mogen we een kijkje nemen bij de eettafel.

Daar staat een kan met stenen erin en daarnaast een kan met water. De kan met stenen staat voor ons leven met verkeerde dingen. De kan met water staat voor de Heilige Geest. Een groepjesleider vertelt dat er veel minder water in de kan met stenen past, als die stenen daar blijven zitten. Hij giet het water in de kan met stenen en haalt daarna de stenen eruit. Toen kon er nog veel meer water bij. De Heilige Geest wil ons veel meer geven dan wij soms denken of beseffen!

‘God wil ons meer geven dan wij beseffen!’

We sluiten de middag af met opnieuw een vuurtje. Dit keer niet zomaar één, maar we krijgen briefjes waar we al onze verkeerde dingen en alle dingen die we bij God kwijt willen mochten opschrijven. Zoals je misschien kan raden mochten we die briefjes verbranden. Alles wat je bij God brengt is voorgoed weg, verbrand.

Ben jij benieuwd geworden naar de Heilige Geest maar heb je nog heel veel vragen erover? Volg een Alpha bij jouw in de buurt!

Ik vond het een tof weekend, met een toffe inhoud! Benieuwd hoe mijn laatste avond op Alpha is?
Lees dan mijn vijfde blog over de laatste avond die gaat over de kerk!

Meer over dit onderwerp lezen?